Danıştay Kararı 13. Daire 2015/189 E. 2020/3123 K. 12.11.2020 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2015/189 E.  ,  2020/3123 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2015/189
Karar No:2020/3123

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : Kamu İhale Kurumu

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Grup Gıda İmalat Dağıtım Pazarlama Organizasyon Catering İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 18/11/2013 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ”01/01/2014-31/12/2014 Tarihleri Arasında … Genel Müdürlüğü Merkez ve Bağlı Birimleri Personeline Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Sonrası Sunumu” ihalesine yönelik olarak yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine davacının teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına ilişkin 26/02/2014 tarih ve 2014/UH.II-1080 sayılı Kamu İhale Kurulu (Kurul) kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; davacı şirketin iş deneyimini tevsiken sunduğu tamamladığı işe ilişkin özel şirketle yapılan sözleşmenin 2. maddesinde, yemeğin davacı şirketin mutfağında hazırlanacağı ve bu hazırlanan yemeğin işveren tesislerinde mevcut yemekhane, tesisat, araç-gereç kullanılarak, davacı şirket elemanları tarafından sunulacağı, anılan sözleşmenin 5. maddesinde, işi yapacak firmanın iş yeri sicil numarası alınmasından sorumlu olduğu, sözleşme konusu işte çalıştıracağı tüm personelinin aylık SGK prim ödeme belgelerinin işverene ibraz edileceği düzenlenmekle birlikte, sözleşmede yapılacak işe mahsus olarak çalıştırılan personele ilişkin genel tanım ve kurallar dışında, sözleşme muhteviyatında istihdam edilecek olan personelin niteliği, miktarı veya alacağı ücrete ilişkin herhangi bir belirlemenin yapılmadığı, bir başka deyişle sözleşmede, sunulacak hizmetin kendi organizasyon yapısına bırakıldığı, sözleşmede yalnızca davacı şirketin yükümlülüklerinin belirlendiği, İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından iş deneyimini tevsik edici belgeler arasında Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasına gerek bulunmadığı ve bu yönde değerlendirme yaparak iş deneyiminin sunulan belgeler kapsamında yeterli kabul edilmesi yönünde idarece gerçekleştirilen işlemlerin yerinde olduğu sonucuna varıldığından, ihale üzerinde bırakılan davacının iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47. maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmadığı gerekçesiyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasında hukuka uygunluk bulunmadığından, iş deneyimine esas alınan fatura tutarlarının hesaplanmasındaki aykırılıklar giderilmek suretiyle ihale üzerinde bırakılan davacının iş deneyim tutarı hesaplanarak sonucuna göre tekrar karar verilmesi gerektiği gerekçeleriyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının iş deneyimini tevsiken özel sektöre karşı yüklendiği bir işe ilişkin sözleşme ile faturalar sunduğu, sözleşmeye göre söz konusu işte personel çalıştıracağının anlaşıldığı, personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmasının zorunlu olduğu, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
ESAS YÖNÜNDEN:
MADDİ OLAY :
… Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından 18.11.2013 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ”01/01/2014-31/12/2014 Tarihleri Arasında … Genel Müdürlüğü Merkez ve Bağlı Birimleri Personeline Malzeme Dâhil Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Sonrası Sunumu” ihalesine teklif sunan davacı şirket, 10/12/2013 tarihli İhale Komisyonu kararı ile ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmiştir.
İhalede ekonomik açıdan ikinci en avantajlı teklif sahibi olan …Gıda Yemek Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan itirazen şikâyet başvurusu üzerine, Kurul tarafından, davacı şirket tarafından sunulan sözleşmenin 2. maddesinde, davacı şirketin mutfağında hazırlanan yemeğin işveren tesislerinde mevcut yemekhane, tesisat, araç-gereç kullanılarak, sunulacağı, sözleşmenin 5. maddesinde, işi yapacak firmanın iş yeri sicil numarası alınmasından sorumlu olduğu, sözleşme konusu işte çalıştıracağı tüm personelinin aylık SGK prim ödeme belgelerinin işverene ibraz edileceğinin düzenlediği, bu nedenle söz konusu işte personel çalıştıracağının anlaşıldığı, ihale üzerinde bırakılan davacı şirketin iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmadığı, belirtilerek davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması yönünde düzeltici işlem belirlenmesine ilişkin dava konusu kararın alındığı, anılan Kurul kararının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgesi düzenlenemeyen hâllerde iş deneyimini gösteren diğer belgeler ve bu belgelerde aranacak kriterler” başlıklı 47. maddesinde, “(1) Gerçek kişilere veya iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan her türlü kurum ve kuruluşa bedel içeren tek bir sözleşmeye dayalı olarak gerçekleştirilen işlerde, iş deneyim belgesi düzenlenemez. Bu durumda, bitirilen işlere ilişkin iş deneyiminin belgelendirilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır:
(a) Yurtdışında gerçekleştirilen işler hariç bu madde kapsamında yer alan işlerde; sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde düzenlenen; fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları ya da bu nüshaların noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri, personel çalıştırılan işlerde ise bu belgelere ek olarak o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgeler, iş deneyimini gösteren belgelerdir. Aday veya istekli, iş deneyimini gösteren bu belgeleri başvuru veya teklifi kapsamında sunar. Bu maddede belirtilen işler için iş deneyim belgesi düzenlenmiş olsa bile, ihale komisyonunca dikkate alınamaz. …” kuralı yer almaktadır.
Davacı şirket tarafından uyuşmazlık konusu ihaleye sunulan özel sektöre yapılmış işe ilişkin sözleşmenin “2. maddesinde sözleşmenin konusu, “İşveren personeline; işveren tesislerinde mevcut yemekhane, tesisat, araç-gereç kullanılarak, sağlıklı ve dengeli beslenme gereklerine uygun şekilde, ofis yemek mutfağında hazırlanan öğle yemeğinin “self servisi” olarak ofis yemek personeli tarafından dağıtılması ve kapsamı bu Sözleşmede belirtilen iş ve hizmetlerin sağlanması” olarak belirtilmiş, sözleşmenin; “Ofis Yemek’in Sorumlulukları” başlıklı 5. maddesinde ise, “5.3.2 Ofis Yemek, çalıştıracağı tüm personelinin; Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Sabıka Kaydı, İkametgah İlmühaberi, SSK İşe Giriş Bildirgesi, Aylık SSK Prim Ödeme Belgesi, 6 aylık dönemler itibarıyla portör muayenelerinin, işverene düzenli olarak ibrazı, 5.3.3 Ofis Yemek SSK ve Bölge Çalışma Müdürlüğü nezdindeki bildirimlerin yapılmasından, iş yeri sicil numarası alınmasından ve işin sonuna kadar yürütülmesi” düzenlemesine yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İstekliler tarafından iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili olmayan kurum ve kuruluşlar kapsamında olan özel sektöre iş gerçekleştirilmesi hâlinde, iş deneyimini belgelendirmek için sözleşme ve bu sözleşmenin uygulanmasına ilişkin olarak düzenlenen fatura örnekleri veya serbest meslek makbuzu nüshaları veya bunların mevzuatta sayılan kişi ya da kurumlar tarafından onaylı suretlerinin, bu işlerde personel çalıştırılması hâlinde ise, sözleşme ve fatura/serbest meslek makbuzuna ek olarak, o işe ait sözleşme kapsamında personel çalıştırıldığını gösteren belgelerin teklif dosyası kapsamında sunulması, deneyim konusu işin istekli tarafından üstlenilmiş ve gerçekleştirilmiş olduğu hususunun gerçekliğinde tereddüt oluşmaması bakımından da sunulan bu belgelerde yer alan bilgiler arasında herhangi bir uyumsuzluk veya çelişki bulunmaması gerekmektedir.
Uyuşmazlık konusu ihalede, davacı tarafından iş deneyimini tevsik için sunulan sözleşmede, davacı şirketin söz konusu işte çalıştıracağı tüm personelini aylık SGK prim ödeme belgelerini işverene ibraz edileceğinin belirtildiği, bu bağlamda, sözleşmeye konu işte personel çalıştırılacağının açık olduğu, buna karşın, davacı şirketin, iş deneyimini tevsiken sunduğu belgeler arasında Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 47’nci maddesinde sunulması zorunluluğu getirilen personel çalıştırıldığını gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu internet sayfası üzerinden düzenlenmiş ve idarece teyidi yapılabilen belgelerin sunulmadığı anlaşıldığından dava konusu Kurul kararında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Bu itibarla, dava konusu işlemin iptali yönündeki İdare Mahkemesi kararında hukukî isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin kabulüne;
2. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. DAVANIN REDDİNE,
4. Ayrıntısı aşağıda gösterilen …-TL ilk derece yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5. …-TL temyiz yargılama gideri ile Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca …-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine,
6. Posta giderleri avansından artan tutarın davalı idareye iadesine,
7. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
8. 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 12/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.