Danıştay Kararı 13. Daire 2014/4513 E. 2018/1472 K. 18.04.2018 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2014/4513 E.  ,  2018/1472 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2014/4513
Karar No:2018/1472

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): … A.Ş.
Vekili : …

Karşı Taraf (Davalı) : …
Vekili : …

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının; ilgili yayında çocukları ve gençleri olumsuz etkileyecek ve toplumsal değerlerden sapmayı teşvik edecek mesajlar bulunmadığı, ihlalin gerçekleştiğinden bahsedilemeyeceği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hâkimi …’in Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında yayınlanan “…” adlı dizinin 19.02.2013 tarihinde yayınlanan bölümünde yer verilen görüntülerle 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan yayın ilkesinin tekraren ihlal edildiğinden bahisle aynı Kanun’un 32. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacı şirkete …-TL idari para cezası verilmesine ilişkin ’nun … tarih ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesi’nce; bilirkişilerce düzenlenen raporda; dizide dava konusu olan sahne görüntülerinin yayın saatinin çocuk ve gençlerin televizyon izledikleri bir zamana denkgeldiği, gelişim dönemlerinde çevredeki değişikliklerin etkisinin büyük olduğu, izlenen programda gözlenen bazı davranışların “Toplumsal kanıt” ilkesi doğrultusunda etkili olabilecek nitelikte olduğu, çocukların kendilerine sunulan bilgileri, olay ve olguları, içinde bulundukları dönemin özelliklerine göre işlemlediği, çocukların dikkatsizce hazırlanmış programlardan olumsuz yönde etkilendiği, bu yayının, Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrasında ifade edilen yayın ilkesini ihlal eder nitelikte olduğu şeklinde görüş bildirildiği, davacı şirkete daha önce 06.12.2011, 23-25.01.2012 tarihli yayınları nedeniyle evvelce Üst Kurulun 29.12.2011, 22.02.2012 tarih ve … sayılı kararlarıyla 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı, söz konusu işlemlere karşı açılan davalarda … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı ve … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:…. sayılı kararları ile davaların reddine karar verildiği, bu durumda; dava konusu dizinin 19.02.2013 tarihli bölümünde 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; ” Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz.” ilkesinin tekraren ihlal edildiği kanaatine varıldığı, bu nedenle anılan Kanun’un 32. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacı şirkete …-TL idari para cezası verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı şirket tarafından temyiz edilmiştir.

Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki temyize konu … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, temyiz istemi yerinde görülmeyerek anılan Mahkeme kararının ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 18.04.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.