Danıştay Kararı 13. Daire 2014/4161 E. 2018/217 K. 18.01.2018 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2014/4161 E.  ,  2018/217 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2014/4161
Karar No:2018/217

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): … Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş.
Vekili: …
Karşı Taraf (Davalı): …
Vekili: …

İstemin Özeti: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının; tek bir yayına ilişkin olarak iki farklı cezanın verilemeyeceği, yapılan canlı yayında sadece yaşanan olayların doğrudan ekrana verildiği, şiddeti özendirici yayın yapılmadığı, şiddet haberlerini iletmenin de kamuoyunu bilgilendirme yükümlülüğü kapsamında kaldığı, kurgu ve mizansen uygulanmadığı, yayının basın özgürlüğü sınırları içinde olduğu, yayınlanan görüntülerin diğer yayın kuruluşlarınca da yayınlandığı, tesis edilen işlemin mevzuata aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hâkimi …’nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, davacı şirkete ait “…” logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 31.05.2013-06.06.2013 tarihleri arasında yayınlanan “… Olayları”na ilişkin görüntülerin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin (ı) ve (ş) bentlerini ihlal edildiğinden bahisle aynı Kanun’un 32. maddesi uyarınca uyarılmasına ve …-TL idari para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin ‘nun 11.06.2013 tarih ve 2013/36 sayılı toplantısında alınan … no’lu kararın iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesi’nce; davacı yayın kuruluşu tarafından yayımlanan haberlerde, 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ş) bendinde yer alan “yayın hizmetlerinin şiddeti özendirici ve kanıksatıcı olamayacağı” kuralının ihlal edildiği, doğruluğu teyit edilmemiş pek çok bilginin yayınlarda kullanılmış olduğundan, davacı şirketin …-TL idari para cezası ile cezalandırılmasına ve uyarılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı şirket tarafından temyiz edilmiştir.
Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki temyize konu … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, temyiz istemi yerinde görülmeyerek anılan Mahkeme kararının ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 18.01.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.