Danıştay Kararı 13. Daire 2014/2230 E. 2020/3240 K. 18.11.2020 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2014/2230 E.  ,  2020/3240 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2014/2230
Karar No:2020/3240

EMYİZ EDEN (DAVACI): … Ltd. Şti.
VEKİLİ: …
KARŞI TARAF (DAVALI): İçişleri Bakanlığı
VEKİLİ: …

İSTEMİN_KONUSU: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’nce 27/04/2012 tarihinde gerçekleştirilen “PVC Atık Su Borusu ve İçme Suyu Malzemesi Ek Parçaları Alımı İşi” ihalesi kapsamında davacı şirketin sözleşme hükümlerine uygun olarak edimini yerine getirmediğinden bahisle 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 26. maddesi uyarınca bir (1) yıl süreyle bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklanmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; uyuşmazlık konusu ihalenin 4. ve 7. kısımlarının davacı şirket üzerinde kaldığı, davacı şirketin söz konusu işin 4. kısmına yönelik olarak ihale dosyasında taahhüt etmiş olduğu malzemeyi teslim etmemesi üzerine yükümlüğünü yerine getirmesi için 10 gün süreli ihtar yapıldığı, ancak bu sürenin sonunda ihale dosyasında taahhüt etmiş olduğu malzemeden farklı bir malzeme teslim ettiği ve taahhüdünü yerine getirmemesi bir mücbir sebepten kaynaklanmadığından davacı şirketin 4735 sayılı Kanun’un 26. maddesine göre ihalelere katılmaktan yasaklanmasına ilişkin davalı idare işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, idareye sunulan malzemenin Teknik Şartname’ye uygunluğunun bilirkişi raporuyla tespit edildiği, ihale konusu malzemenin belirli bir marka veya modeli işaret edemeyeceği, taahhüdün ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idare tarafından, usul ve yasaya uygun olan Mahkeme kararının onanması gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddi yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un Geçici 8. maddesi uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 18/11/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.