Danıştay Kararı 13. Daire 2013/789 E. 2019/1605 K. 08.05.2019 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2013/789 E.  ,  2019/1605 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2013/789
Karar No:2019/1605

TEMYİZ EDEN (DAVALI): …
VEKİLİ: …
KARŞI TARAF (DAVACILAR): 1. … Limited Şirketi
2. … Ltd Şti
3. … Ltd Şti
4. …Ltd. Şti.
5. …
6. …
7. …
8. …
VEKİLLERİ: …

9. …Ltd. Şti.
MÜDAHİL (DAVALI YANINDA): … Ltd Şti
VEKİLİ: …

İSTEMİN KONUSU: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacılar tarafından, lisansa konu istasyonun inşaat ruhsatı ile işyeri açma ve çalışma ruhsatının hukuka aykırı olduğundan bahisle … Dayanıklı Tüketim Malları Gıda İnşaat Nakliyat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına … lisans numaralı LPG otogaz bayilik lisansı düzenlenmesine yönelik davalı idare işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen kararda; … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … mevkii, … ada, … parsel sayılı taşınmaza verilen 03/12/2009 tarihli ve … sayılı yapı ruhsatının ve yapı ruhsatının dayanağı olan ve ilgili gayrimenkulün ilave imar planı yapılarak imar planlarında Akaryakıt+LPG istasyonu olarak tahsisine ilişkin 07/10/2005 tarih ve 05/08 sayılı … Belediye Meclisi kararının … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararı ile iptal edildiği, … Dayanıklı Tüketim Malları Gıda İnşaat Nakliyat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına … Belediye Başkanlığı tarafından, … İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Sokak No: … adresinde akaryakıt ve LPG satış istasyonu olarak faaliyette bulunmak üzere düzenlenen 04/11/2010 tarih ve … sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatının da yine … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararı ile hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği, yapı ruhsatı ile işyeri açma ve çalışma ruhsatının yargı kararları ile iptal edildiği anlaşıldığından söz konusu şirket adına LPG otogaz bayilik lisansı verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idare tarafından, iptali istenen LPG otogaz lisansının usulüne uygun olarak alınan iş yeri açma ve çalışma ruhsatının ibrazı üzerine verildiği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’NUN DÜŞÜNCESİ: İdare Mahkemesi kararının, davacılardan … Petrol Ürünleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile yönünden bozulması; diğer davacılar yönünden gerekçeli onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
Davacılardan … Petrol Ürünleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile yönünden İdare Mahkemesi kararının incelenmesi;
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 31. maddesiyle atıfta bulunulan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 307. maddesinde, feragat, davacıların talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmış, 309. maddesinde, feragat beyanının dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılacağı, 310. maddesinde, feragatin hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabileceği, 311. maddesinde, feragatin kesin hüküm gibi hukukî sonuç doğuracağı, 312. maddesinde ise feragat beyanında bulunan tarafın davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edileceği kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, Mahkemece dava karara bağlandıktan sonra davacılar vekili tarafından verilen ve 25/09/2013 tarihinde Danıştay Genel Yazı İşleri Müdürlüğü kaydına giren dilekçe ile davacılardan … Petrol Ürünleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile … ‘ın davadan feragat ettiklerinin bildirildiği anlaşıldığından, anılan dilekçe uyarınca feragat talebi hakkında Mahkeme tarafından bir karar verilmesi gerekmektedir.

ESAS YÖNÜNDEN:
Diğer davacılar yönünden İdare Mahkemesi kararının incelenmesi;
MADDİ OLAY:
… İli, … İlçesi, … Mahallesi, … Sokak No: … adresinde, davalı idare yanında müdahil … Dayanıklı Tüketim Malları Gıda İnşaat Nakliyat Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adına akaryakıt ve LPG otogaz istasyonu olarak faaliyette bulunmak üzere 04/11/2010 gün ve … sayılı 2. sınıf işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile 05/11/2010 gün ve … sayılı asgari mesafe tespit tutanağının düzenlendiği, söz konusu belgelere istinaden 01/12/2010 tarih ve 1513 sayılı davalı idare işlemiyle anılan şirkete LPG otogaz bayilik lisansının verildiği, bakılmakta olan davanın bahse konu işlemin iptali istemiyle açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 30. maddesiyle başlığı “‘nun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” olarak değiştirilen 4628 sayılı Kanun’un 5. maddesinin yedinci fıkrasının (u) bendinde, uygun bulduğu konularda Başkanlığı görevlendirmek ya da yetkilendirmek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (Kurul) yetkileri arasında sayılmış; 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 2. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde, lisansın, bu Kanun’a göre gerçek ve tüzel kişilere (tüplü LPG bayileri hariç) piyasada faaliyet gösterebilmeleri için Kurul tarafından izin verildiğini gösterir belgeyi ifade edeceği, 3. maddesinin üçüncü fıkrasında, lisans taleplerine ilişkin değerlendirmelerin bu madde hükümleri çerçevesinde tamamlanarak en geç altmış gün içerisinde karara bağlanacağı ve lisans başvuru talebi Kurul tarafından reddedildiği takdirde, ilgiliye tebliğ edileceği, reddedilen taleplerin gerekçesinin bildirileceği, dördüncü fıkrasında ise, bu Kanun’a göre lisansların verilmesi, güncelleştirilmesi, geçici olarak durdurulması veya iptaline ilişkin işlemlerin Kurum’ca yapılacağı, lisansların verilmesinde pazara giriş açısından teknoloji, kalite, güvenlik, hizmet ve teşebbüsün sürdürülebilirliğinin dikkate alınacağı kurala bağlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Aktarılan mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesinden, lisansın, gerçek ve tüzel kişilerin piyasada faaliyet gösterebilmeleri için Kurul tarafından izin verildiğini gösteren belgeyi ifade ettiği, sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasına ilişkin lisans başvurularının ‘na yapılacağı, lisansların verilmesine ilişkin işlemlerin Kurum’ca yapılacağı, lisansların ancak Kurul kararı ile verilebileceği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, LPG otogaz bayilik lisansı verilmesine yönelik dava konusu işlemin Daire Başkanlığı tarafından tesis edilmesinde yetki unsuru yönünden hukuka uygunluk, dava konusu işlemin iptali yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabetsizlik görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının davacılardan … Petrol Ürünleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile dışında kalan diğer davacılara ilişkin kısmında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, anılan Mahkeme kararının diğer davacılara ilişkin kısmının yukarıda belirtilen GEREKÇEYLE ONANMASINA,
3. Davadan feragat etmeleri nedeniyle, temyize konu edilen Mahkeme kararının, davacılardan … Petrol Ürünleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile …’a ilişkin kısmının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca BOZULMASINA,
4. Bozulan kısım hakkında yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 08/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.