Danıştay 13. Daire Başkanlığı 2013/2933 E. , 2019/2 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2013/2933
Karar No:2019/2
TEMYİZ EDEN (DAVACI): … A.Ş.
VEKİLİ : …
KARŞI TARAF (DAVALI): …
VEKİLİ : …
İSTEMİN KONUSU: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirkete ait … logosuyla yayın yapan televizyon kanalında 10/05/2012 tarihinde yayınlanan Ana Haber Bülteninde yer alan görüntülerin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendini ihlâl ettiğinden bahisle uyarılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı yazı ile tebliğ edilen … tarihli, … sayılı toplantıda alınan … no’lu kararın iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi’nce; 10.05.2012 tarihinde yayınlanan Ana Haber bülteninde, “…” başlıklı haberde, daha önce çeşitli kanallarda spikerlik yapmış olan kişinin maruz kaldığı şiddetle ilgili bir haberin ekrana getirildiği, adı geçen spikerin eşiyle katıldığı bir toplantıdan sonra aralarında başlayan tartışmanın şiddete dönüştüğü, eşi tarafından kendisine ve halasına şiddet uygulandığı haberin yayınlandığı, haber yayınlanırken daha önce gerçekleşmiş olan ve bu olayla ilgisi olmayan kadına yönelik çeşitli şiddet görüntülerinin ekrana getirildiği, haberi güçlendirmek için erkekler tarafından dövülen yumruklanan kadın görüntülerine yer verildiği, görüntülerin kullanılması sırasında “arşiv” ibaresinin kullanılmadığı, davacı yayın kuruluşu tarafından yayınlanan haber sırasında daha önceki tarihlere ait kayıtların kullanılmasına karşın yayınlanan görüntülerin arşiv kaydı olduğuna ilişkin bilgilendirme yapılmadığının anlaşılması karşısında dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka uygun bulunarak davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, haberin konusunun spikere uygulanan şiddet değil genel olarak kadınlara yönelik uygulanan şiddet niteliğinde bir haber olduğu, herkesi şaşırtacak, haberin farklı algılanmasına neden olacak görüntü olmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davacı yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde öngörülen yayın ilkelerini ihlâl ettiği bu nedenle davacı yayın kuruluşu hakkında tesis olunan dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …’İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 03/01/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.