Danıştay Kararı 13. Daire 2013/1740 E. 2018/493 K. 15.02.2018 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2013/1740 E.  ,  2018/493 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2013/1740
Karar No : 2018/493

Davacı : …
Vekili : …
Davalılar : 1- Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Vekili : …
2- Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Vekili : …
Davanın Özeti : Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) tarafından hazırlanan, 10.07.2012 tarih ve 28349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ”in 7. maddesinin; yapılan düzenleme ile, elde edilen ölçüm verilerinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesinin zorunlu hâle geldiği, verilerin korunmasına ve bu verilere kimlerin ulaşabileceğine ilişkin kurallara yer verilmediği, elde edilen verilerin başka firmalar tarafından öğrenilebileceği, bu durumun haksız rekabete sebep olacağı, söz konusu ölçümlerin yapılmasının son derece maliyetli olduğu, rüzgâr ölçümüne ilişkin verilerin ticari sır niteliğinde olduğu, öte yandan, dava konusu Tebliğin yürürlükten kaldırıldığı, getirilen yeni düzenleme ile kendi taleplerinin de karşılandığı, bu nedenle davanın konusuz kaldığı, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davanın açılmasına sebebiyet veren davalı idareler üzerinde bırakılması gerektiği iddialarıyla iptali istenilmektedir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Savunmasının Özeti : Usul yönünden davada süre aşımı bulunduğu; esas yönünden ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gizlilik şartlarına riayet edilerek işlemlerin yürütüldüğü, elde edilen bilgilerin başvuru sahibi firma dışında herhangi bir üçüncü şahıs, firma ya da kuruluş ile paylaşılmadığı, verilerin gönderildiği ve arşivlendiği veri tabanı ile sunucu bilgisayarların en üst düzeyde güvenlik standartlarına sahip olduğu belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Savunmasının Özeti : Bir firmanın başka firma ve yerlerden elde ettiği verileri kullanarak lisans başvurusuna esas olacak onayı almasının mümkün olmadığı, firmalara ait verilerin rakip firmalar tarafından kullanılmasının söz konusu olmadığı, verilerin gönderildiği ve arşivlendiği veri tabanı ile sunucu bilgisayarların tüm bilişim güvenliğinin kendi sorumluluklarında olduğu, en üst düzeyde güvenlik standartlarının uygulandığı belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hâkimi …’in Düşüncesi : Dava konusu edilen Tebliğin yürürlükten kaldırıldığı, konunun idare tarafından yeniden düzenlendiği, yeni düzenleme ile davacının taleplerinin karşılandığı anlaşıldığından, uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmadığı düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı …’un Düşüncesi : Dava; Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) tarafından hazırlanan ve 10.07.2012 günlü 28349 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ”in 7. maddesinin iptali istemi le açılmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, 10.07.2012 günlü 28349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ” in, 17.06.2014 günlü ve 29033 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Önlisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgar ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ’in 12. maddesi ile yürürlükten kalktığı anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, dava konusu açısından, iptal isteminin incelenmesine gerek bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle,10.07.2012 günlü 28349 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ”in 7. maddesinin iptali istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Davalı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın usule ilişkin iddiaları geçerli görülmemiştir.
Dava, Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) tarafından hazırlanan, 10.07.2012 tarih ve 28349 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ”in 7. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.
Dava konusu edilen Tebliğin, 17.06.2014 tarih ve 29033 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Rüzgâr ve Güneş Enerjisine Dayalı Önlisans Başvuruları İçin Yapılacak Rüzgâr ve Güneş Ölçümleri Uygulamalarına Dair Tebliğ”in 12. maddesi ile yürürlükten kaldırıldığı anlaşıldığından, işbu davanın konusuz kalması sebebiyle, uyuşmazlığın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenle, KONUSU KALMAYAN DAVA HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA, yargılama giderlerinin taraflar üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na temyiz yolu açık olmak üzere, 15.02.2018 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.