Danıştay Kararı 13. Daire 2011/4034 E. 2017/3687 K. 11.12.2017 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2011/4034 E.  ,  2017/3687 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2011/4034
Karar No:2017/3687

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : …
Vekili : …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının; ihalenin Resmî Gazete’de ilan edilmesi gerektiği, aynı taşınmaza ilişkin ihale ilanlarının Resmî Gazete’de yayımlandığı, rekabet koşulları oluşmadan ihalenin gerçekleştirildiği, ilk ihale ilanı ile ihale tarihi arasında sekiz gün olduğu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 17. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi uyarınca ihale tarihi ile ilk ilan tarihi arasında en az on gün olması gerektiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hâkimi … ‘nın Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, davacı tarafından, … ili, … ilçesi, … Mahallesi, … ada, … nolu parseldeki … m² yüzölçümlü taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca açık teklif usulü ile satışına ilişkin 05.03.2009 tarihinde gerçekleştirilen ihale ile ihale işlemlerinin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesi’nce; ihaleye ilişkin ilan metninin usulüne uygun olarak günlük yerel gazetelerde iki kez, ülke genelinde yayınlanan gazetede bir kez ilan edildiği, belirlenen muhammen bedelin ihalenin yapıldığı 2009 yılı için Resmî Gazete’de ilan edilmesi şartı aranan miktarı aşmaması nedeniyle Resmî Gazate’de ilan zorunluluğu bulunmadığı, davaya katılım ve ihale üzerinde kalan isteklinin sunduğu teklif miktarı göz önünde bulundurulduğunda dava konusu ihale kararında ve ihale işlemlerinde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki temyize konu … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, temyiz istemi yerinde görülmeyerek anılan Mahkeme kararının ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta giderleri avansından artan tutarın davacıya iadesine, dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine, 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 11.12.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.