Danıştay Kararı 13. Daire 2011/1074 E. 2017/639 K. 14.03.2017 T.

Danıştay 13. Daire Başkanlığı         2011/1074 E.  ,  2017/639 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No:2011/1074
Karar No:2017/639

Temyiz İsteminde Bulunanlar :
Karşı Taraf (Davacılar) :
Vekili :

İstemin_Özeti : … 3. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararının; derdestlik itirazının karara bağlanmadığı, dava konusu işlemin icrai nitelikte olmadığı, yetki yönünden iptal edilen işlem üzerine yetkili makam tarafından yeni bir işlem tesis edildiğinden davanın konusuz kaldığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi : Temyiz istemlerinin reddi ile Mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava; davacılar tarafından …….ili, ………. ilçesindeki “…………….” isimli şirketçe yapılması planlanan (2X605 MWe) kurulu güçte 2 adet termik santralin lisansının iptali isteminin reddine yönelik 13.02.2009 tarih ve 1196 sayılı davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmış; İdare Mahkemesi’nce; 04.08.2002 gün ve 24836 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 10. maddesinde “İnceleme ve değerlendirmeye alınan lisans başvuruları, ilgili mevzuat uyarınca diğer kurum ve/veya kuruluşlardan alınması gereken uygun bulma kararına esas teşkil edecek nihai görüşün, Kuruma geliş tarihinden itibaren kırkbeş gün içerisinde sonuçlandırılır. Gerektiğinde bu süre, Kurul kararıyla uzatılabilir ve süre uzatımı başvuru sahibi tüzel kişiye yazılı olarak bildirilir. Kurum tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme Kurula sunulur ve lisans başvurusu Kurul kararıyla sonuçlandırılır. Lisans başvurusunun Kurul kararıyla reddedilmesi durumunda, ret gerekçeleri başvuru sahibi tüzel kişiye Kurul kararını izleyen on iş günü içerisinde yazılı olarak bildirilir ve başvuru sırasında sunulan, Kuruma muhatap banka teminat mektubu başvuru sahibine iade edilir…” kuralıyla lisans başvurularının hangi usulde yapılacağı ile bu başvurularının inceleme ve değerlendirme aşamasının ne şekilde yapılacağının açıkça düzenlendiği, elektrik üretimi için alınması gerekli lisansın Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (Kurul) tarafından verileceği, nitekim bu yoldaki herhangi bir başvurunun ilgili birim tarafından incelenip değerlendirilmesinden sonra Kurul’a sunularak, başvuruların Kurul tarafından sonuçlandırılmasının temin edilmesi gerektiği, bir idarî işlemin tesisine yetkili olan birim/makam’ın mevzuatta aksine bir düzenleme olmadıkça, tesis edilen o işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi, düzeltilmesinde de yetkili olduğu, bu durumun idare hukuku doktrini ve idarî yargı yerlerinin istikrar kazanan kararlarında “usulde paralellik” olarak tanımlandığı, usulde paralellik ilkesinin doğal sonucu olarak dava konusu işlemin tesisine sebep olan başvuru üzerine gerekli sekreteryal hizmetler yapılmak suretiyle oluşturulan dosyanın Kurul önünde görüşülmesinin sağlanması gerekmekte iken, anılan başvurunun Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı’nca reddedilmesi yolundaki dava konusu işlemde usule, mevzuata ve idare hukuku ilkelerine uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare ve davalı idare yanında müdahil tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki temyize konu … 3. İdare Mahkemesi’nin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, temyiz istemi yerinde görülmeyerek anılan Mahkeme kararının ONANMASINA; dosyanın anılan Mahkeme’ye gönderilmesine, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (on beş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 14.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.