Danıştay Kararı 13. Daire 2005/1215 E. 2005/1976 K. 12.04.2005 T.

13. Daire         2005/1215 E.  ,  2005/1976 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONÜÇÜNCÜ DAİRE
Esas No: 2005/1215
Karar No: 2005/1976

Temyiz İsteminde Bulunan: …
Vekili: …
Karşı Taraf: Sermaye Piyasası Kurulu
Vekilleri: …

İstemin Özeti: … İdare Mahkemesi’nin … tarih ve E: …, K: … sayılı kararının usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

Danıştay Tetkik Hakimi …’in Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı …’ın Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onüçüncü Dairesi’nce Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
Dava, davacıya, 4487 Sayılı Kanun’un 47/A maddesi uyarınca …-TL idari para cezası uygulanmasına ilişkin davalı Kurulun 21.02.2003 tarih ve … sayılı kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesi’nce; 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinde; dava açma süresinin, özel kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve İdare Mahkemelerinde altmış gün olduğu ve bu sürelerin idari uyuşmazlıklarda yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden başlayacağının hükme bağlandığı 11. maddesinde de ilgililer tarafından idari dava açılmadan önce idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılmasının üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan idari dava açma süresi içinde istenebileceği, bu başvurmanın işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durduracağı, altmış gün içinde cevap verilmezse isteğin reddedilmiş sayılacağı, isteğin reddedilmesi veya reddedilmiş sayılması halinde dava açma süresinin yeniden işlemeye başlayacağı ve başvurma tarihine kadar geçmiş sürenin de hesaba katılacağı hükmüne yer verildiği; dava konusu işlemin 05.03.2003 tarihinde davacıya tebliğ edildiği, bu tarihten itibaren işlemeye başlayan dava açma süresinin 5. günde yapılan itiraz ile durduğu, anılan Yasa kuralında belirtilen 60 günlük bekleme süresinin sona erdiği tarihten itibaren kaldığı yerden işlemeye başlayan dava açma süresinin en son 03.07.2003 tarihinde sona erdiği, davanın ise 04.07.2003 tarihinde açıldığının anlaşıldığı; bu durumda, dava açma süresi sona erdikten sonra açılan davanın süre aşımı nedeniyle esasını inceleme olanağı bulunmadığı, gerekçesiyle davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiş, bu karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle süre aşımı yönünden reddi yolundaki temyize konu … İdare Mahkemesi’nin … tarih, E: …, K: … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından, bozma istemi yerinde görülmeyerek anılan mahkeme kararının onanmasına, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 12.04.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.