Danıştay Kararı 12. Daire 2023/430 E. 2023/983 K. 09.03.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2023/430 E.  ,  2023/983 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/430
Karar No : 2023/983

DAVACI : … Sendikası
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Bakanlığı

DAVANIN KONUSU : Davacı sendika tarafından; 28/12/2022 tarih ve 32057 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7429 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle değiştirilen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “……kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri……” şeklindeki düzenlemenin iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14. maddesi uyarınca ilk inceleme ile görevli Tetkik Hakimi …’ün açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
İLGİLİ MEVZUAT :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesinde, idari yargı yerlerinde görülecek idari dava türleri; idari işlemlere karşı açılan iptal davaları, idari eylem ve işlemlerden dolayı açılacak tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar olarak belirlenmiştir.
2575 sayılı Danıştay Kanunu’nun 23. maddesinde de Danıştayın görevleri; idare mahkemeleri ile vergi mahkemeleri tarafından verilen ve temyize tabi olan kararları temyiz mercii sıfatıyla incelemek, ilk derece mahkemesi olarak Danıştayda görüleceği belirlenen davaları karara bağlamak, kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmeleri hakkında düşüncesini bildirmek ve bu Kanunla diğer kanunlarda verilen görevleri yapmak olarak sayılmıştır.
Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün şekil ve esas bakımlarından Anayasaya uygunluğunu denetleme ve bireysel başvuruları karara bağlama görevi ise, Anayasa’nın 148. maddesi ile Anayasa Mahkemesine verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Dosyanın incelenmesinden; davacı sendika tarafından, 28/12/2022 tarih ve 32057 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7429 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle değiştirilen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “……kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri……” şeklindeki düzenlemenin iptaline karar verilmesi istemiyle dava açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda yer verilen Anayasa ve Kanun hükümleri karşısında; 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ilgili hükmünün Anayasa’ya uygunluk yönünden yargısal denetimi Anayasa Mahkemesinin görevinde olduğundan, bu istemle açılmış olan davanın Danıştayda karara bağlanmasına hukuken olanak bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN GÖREV YÖNÜNDEN REDDİNE,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam …-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. … TL yürütmeyi durdurma harcı ile posta gideri avansından artan tutarın, kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
4. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 09/03/2023 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X) KARŞI OY :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ”İdari dava türleri ve idari yargı yetkisinin sınırı” başlıklı 2. maddesinde; idari yargı yerlerinde görülecek idari dava türleri; idari işlemlere karşı açılan iptal davaları, idari eylem ve işlemlerden dolayı açılacak tam yargı davaları ve idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar olarak belirlenmiş, idari yargı yetkisinin ise, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olduğu kurala bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; davacı sendika tarafından; 28/12/2022 tarih ve 32057 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7429 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle değiştirilen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “……kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri……” şeklindeki düzenlemenin iptaline karar verilmesi istemiyle dava açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, yukarıda yer verilen Kanun hükümleri uyarınca, idari yargı mercilerinde, idari işlem, idari eylem ve idari sözleşmelere dayalı olarak, Kanunda belirtilen davaların açılması mümkün olduğundan ve davacı sendika tarafından bir idari işlemin iptalinin talep edilmediği, 28/12/2022 tarih ve 32057 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7429 sayılı Kanun’un 11. maddesiyle değiştirilen 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, “……kamu görevlisi sayısının en az yüzde ikisini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri……” şeklindeki düzenlemenin iptalinin istenildiği görüldüğünden, bu talebin incelenmesine hukuki olanak bulunmamakta olup, davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerektiği görüşüyle karara katılmıyoruz.