Danıştay Kararı 12. Daire 2023/271 E. 2023/1 K. 18.01.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2023/271 E.  ,  2023/1 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2023/271
Karar No : 2023/1

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 18/09/2022 tarihinde yapılan 2022-KPSS Lisans Genel Yetenek – Genel Kültür sınavına katılan davacının, sınava pusulalı bileklik ile girdiğinden bahisle sınav sonucunun geçersiz sayılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …. İdare Mahkemesince; kolundaki pusulalı bileklik ile sınava girmiş olması dışında, kopya çektiğine veya sınav sonucunun objektif olarak değerlendirilmesini engelleyecek şekilde hal ve hareketler içerisinde olduğuna ilişkin herhangi bir tespit bulunmayan davacının, sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davanın süresinde açılmadığı, davacının sınav salonuna getirilmesi yasak olan bileklikle sınava girdiği, bunun tutanağa bağlandığı, bu şekilde sınava girmenin yönetmelik, kılavuz ve sınav giriş belgesi ile açıkça yasaklanmış olduğu, sınava yasaklanan cihazlar ile girmenin sınav güvenliği bakımından potansiyel tehlike oluşturduğu, eşitlik, elverişlilik ve ölçülük ilkeleri gereğince davacının sınavının geçersiz sayıldığı ileri sürülerek kararın bozulması istenilmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Bilekliğin sınava gizli sokulmadığı, sınavın olduğu sınıfa alınması uygun görülmeyen nesneler arasında olduğu bile tartışmalı olan bileğindeki sadece tek parça iplikten oluşan ve üzerinde pusula bulunan bilekliğin kapıdaki görevliler tarafından kusurlu görülmediği, sınavın başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra sınıftaki gözetmen tarafından bilekliğin istenildiği, sınav stresinin de göz önünde bulundurulması gerektiği, kamera kayıtları incelendiğinde kopya çekmeye yeltenmediğinin ve herhangi bir girişimde bulunmadığının görülebileceği belirtilerek, istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin temyize konu … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un 20/B maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca kesin olarak, 18/01/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.