Danıştay Kararı 12. Daire 2022/1282 E. 2023/1326 K. 27.03.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2022/1282 E.  ,  2023/1326 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/1282
Karar No : 2023/1326

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Hatay ili, Reyhanlı ilçesi, … Gümrük Müdürlüğünde gümrük muhafaza memuru olarak görev yapmakta iken Devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla cezalandırılarak görevine son verilen davacı tarafından, bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddine ilişkin … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, hakkında açılan ceza davasında beraat ettiğinden bahisle kaldırılarak yargılamanın yenilenmesi, dava konusu işlemin iptali, özlük haklarının iadesi ve aylıklarının ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararla; bakılan uyuşmazlıkta; davacı tarafından ileri sürülen hususların hiçbirinin, 2577 sayılı Kanunun 53. maddesinin 1. fıkrası kapsamında sayılan nedenlere uymadığı gerekçesiyle yargılanmanın yenilenmesi isteminin reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Olayla ilgili olarak gerek idari ve gerekse ceza yargılamalarının ve Yüksek Disiplin Kurulunun kamera görüntülerine dayandırıldığı ve başkaca hiçbir delilin olmadığı, oysa anılan kamera görüntülerinin kesinleşmiş beraat kararına dayanak olan adli soruşturmada elde edilen deliller olduğu, olayla ilgili resmi görüşüne başvurulan … Gümrük Muhafaza Müdürünün sunduğu raporda gümrüklü sahada bizzat görev yapan memurların dahi tamamlanıp tamamlanmadığına vakıf olamadığı, gümrük işlemlerinin yapılıp yapılmadığını gümrük kamera kayıtlarından anlayabilmenin teknik olarak mümkün olmadığı, bunu iddia etmenin kötü niyetli bir yaklaşım olduğunun belirtildiği, davalı idarenin uhdesinde bulunan bu raporu dava dosyasına sunmadığı, bu nedenle masumiyetini kanıtlama imkanının olmadığı, bu raporun yargılamanın seyrini değiştirebilecek kudrette olduğu, lehine karar verilen davalı idarenin bu raporu dosyaya sunmamasının açıkça hile olduğu, bu nedenle yargılamanın yenilenmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyize konu kararın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Yukarıda özetlenen gerekçeyle yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine ilişkin … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K: … sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.