Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2021/7914 E. , 2022/526 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/7914
Karar No : 2022/526
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Komutanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Batman İli, Gercüş İlçe Jandarma Komutanlığında uzman erbaş olarak görev yapan davacının, kendisinden istifade edilemeyeceği gerekçesiyle sözleşmesinin feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişiğinin kesilmesine ilişkin 11/11/2020 onay tarihli işlemin iptali ile yoksun kaldığı özlük ve parasal haklarının ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararıyla; davacının imzasının olduğu tebliğ-tebellüğ belgesinden dava konusu işlemin davacıya 28/11/2020 tarihinde tebliğ edildiğinin anlaşıldığı, bu işlemle ilgili olarak özel kanunlarda ayrı bir süre tayin edilmediğinden tebliğ edildiği tarihi izleyen günden itibaren 2577 sayılı Kanun’un 7. maddesi uyarınca 60 gün içerisinde doğrudan veya 11. maddesi kapsamında başvuruda bulunulması durumunda, başvurunun reddi halinde tebliğ tarihinden itibaren, 60 gün içinde cevap verilmeyerek isteğin reddedilmiş sayılması halinde ise bu tarihi takip eden 60 günlük dava açma süresi içinde dava açılması gerektiği, ancak davacı tarafından bu süre içerisinde 2577 sayılı Kanun’un 11. maddesi kapsamında davalı idareye başvuru da yapılmadığından, kendisine 28/11/2020 tarihinde tebliğ edilen dava konusu işleme karşı, tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 60 gün içinde ve en geç 27/01/2021 tarihinde dava açılması gerekirken bu süre geçirildikten sonra 01/03/2021 tarihinde açılan işbu davanın süre aşımı nedeniyle esasının inceleme olanağı bulunmadığı gerekçesiyle, davanın süre aşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Tebliğ belgesinin, görevli olduğu kurumda nizamiyeye çağrılarak imzalatıldığı ve görevden uzaklaştırılması ile ilgili belgeler olduğunun belirtildiği, sözleşmesinin yenilenmemesine ilişkin olduğundan haberdar olmadığı, kaldı ki tebliğ belgesinde hangi kanun yolları ve mercilere başvurulacağı ve süresinin belirtilmediği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Bölge İdare Mahkemesi kararının hukuka ve mevzuata uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ :Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Batman ili, Gercüş ilçe Jandarma Komutanlığında uzman jandarma er olarak görev yapan davacının, yürütülen soruşturma kapsamında 07/10/2020 tarihli olur ile iki ay süreyle görevden uzaklaştırıldığı, kendisinden istifade edilemeyeceği gerekçesiyle hazırlanan sözleşmenin feshine ilişkin belgenin 11/11/2020 tarihinde onaylanmasını müteakip 31/12/2022 tarihinde ilişiğinin kesileceğine ilişkin 18/11/2020 tarihli yazı ile 28/11/2020 tarihinde tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Bunun üzerine bakılan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT:
T.C Anayasasının “Yargı Yolu” başlıklı 125. maddesinde; “… idari işlemlere karşı açılacak davalarda süre yazılı bildirim tarihinden başlar.” hükmü yer almış, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun “Sürelerle İlgili Genel Esaslar” başlıklı 8. maddesinde; “… süreler tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlar.” aynı Kanun’un “Dava Açma Süresi” başlıklı 7. maddesinin ilk fıkrasında; “Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gündür” hükmüne yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Olayda; davacının, sözleşmesinin feshine ilişkin dava konusu 11/11/2020 olur tarihli işlemin tesis edildiği ve anılan işlemin davacıya 28/11/2020 tarihinde tebliğ edildiği görülmekte olup, davacının ilişik kesme işleminin, davacının sözleşmesinin sona erdiği 31/12/2020 tarihinde uygulandığı dikkate alındığında; işlemin iptali istemiyle bu tarihi izleyen günden itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde 01/03/2021 tarihinde davanın açıldığı dikkate alındığında, davada süre aşımı bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.
Bu itibarla, davanın süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin … İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin kabulüne,
2. Yukarıda özetlenen gerekçeyle davanın süre aşımı nedeniyle reddine ilişkin … İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 16/02/2022 tarihinde, kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.