Danıştay Kararı 12. Daire 2021/5160 E. 2023/1058 K. 13.03.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2021/5160 E.  ,  2023/1058 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/5160
Karar No : 2023/1058

TEMYİZ EDEN (DAVALI): … Başkanlığı
VEKİLİ: Av. …

KARŞITARAF (DAVACI): …
VEKİLİ: Av. …

İSTEMİN KONUSU: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davalı idarede müfettiş yardımcısı olarak görev yapan davacının, darbe girişimi sonrasında yeniden oluşturulan sınav komisyonunca, müfettiş yardımcılığı giriş sınavına ilişkin sınav kağıtları üzerinde yeniden yapılan değerlendirme sonucunda, söz konusu sınavda Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliği’nin 29. maddesinde öngörülen başarı şartını sağlayamadığından bahisle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 98. maddesi uyarınca müfettiş yardımcılığı görevine son verilmesine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararla; davacının yeniden değerlendirmeye alınan sınavına ilişkin cevap anahtarının bulunmadığı, dolayısıyla yeniden değerlendirme yapılırken objektif ölçütlere dayanılmadığı ve ölçütsüz not takdiri yoluna gidildiği, bunun sonucu olarak idarece ilgili alan uzmanlarından alınan raporlarda da puanlamalar arasında bariz çelişkiler bulunduğu, dolayısıyla klasik sınav teamüllerine ve ölçme ve değerlendirme ilkelerine uyulmadan yeniden değerlendirme yapıldığı, ayrıca Mahkememizce yaptırılan bilirkişi incelemelerinde davacının “ekonomi, maliye, hukuk, muhasebe” alanlarına ilişkin sınavlarda “60” puanı almış olduğu hususları bir bütün olarak dikkate alındığında, yeniden yapılan sınav değerlendirmesine dayalı olarak davacının başarısız sayılması yolunda tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı, her ne kadar, dosyada yer alan genel ortalamaya ilişkin puan cetvelinde yer alan diğer derslere ait puanları dikkate alındığında (komposizyon dersi 90, yabancı dil dersi 60, mesleki alan 74) davacının; bilirkişi raporları ile belirlenen Maliye dersi için 60, Ekonomi dersi için 60, Hukuk dersi için 68, muhasebe dersi için 69 puanlarıyla birlikte genel ortalamada 68,71 puan aldığı ve Yönetmelik’te yer alan 70 puanın altında kaldığı görülmüş ise de; dava konusu işlem klasik sınav teamüllerine ve ölçme ve değerlendirme ilkelerine uyulmadan yeniden değerlendirme yapıldığı gerekçesiyle hukuka aykırı bulunduğundan, anılan puan ortalamasının, davacının başarısız sayılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı yolundaki sonucu değiştirmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte görülmediği gerekçesiyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 45. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davalı idarece 2012 – 2013 yıllarında yapılan ve imha edilmemiş müfettiş yardımcılığı giriş sınavlarının yazılı bölümlerine ilişkin sınav kağıtlarının başkanlıkça oluşturulan bir komisyon tarafından incelenmesi sonucunda hazırlanan rapor uyarınca, davacının Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliği’nin 29. maddesinde öngörülen başarılı sayılmak için gerekli olan yazılı puan sınav şartlarını yerine getirmediğinden, 657 sayılı Kanun’un 98. maddesi uyarınca ilişiğinin kesildiği, dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Başarılı sayılmak için gerekli olan tüm şartları sağladığı, işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ: …
DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 13/03/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.