Danıştay Kararı 12. Daire 2021/1877 E. 2023/226 K. 06.02.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2021/1877 E.  ,  2023/226 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1877
Karar No : 2023/226

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği / …
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Afyonkarahisar İl Müftülüğünde vaiz olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (I) alt bendi gereğince kademe ilerlemesinin durdurulması cezasıyla cezalandırılmasına, ancak yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunması nedeniyle söz konusu cezanın brüt aylığından 1/2 oranında kesilmesi suretiyle uygulanmasına ilişkin Afyonkarahisar Valiliği İl Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; dosyadaki bilgi, belge, ifade tutanakları ve davacı hakkındaki ilgili soruşturma raporundan, il vaizi olarak görev yapan davacının, 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesi ve sonrasında paralel devlet yapılanması olarak kamuoyunda bilinen anlayış doğrultusunda muhtelif zamanlarda ve ortamlarda başkalarının yanında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bir siyasi parti hakkında “Hırsızlar, firavunlar, az kaldı hesaplarını göreceğiz.” tarzında konuşmalar yaptığı, siyasi davranışlar sergileyerek devlet büyüklerine hakaret ettiğinin sabit olduğu, tespit edilen bu hususların bir din adamının vasıf, sıfat ve misyonu ile bağdaşmadığı anlaşıldığından, olayın niteliğine uygun olarak davacının eylemine uyan disipilin cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin davalı idarece tesis olunan dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Disiplin cezası verilmesine gerekçe olan sözleri kimin yanında, ne zaman söylediğinin netleştirilmediği, lehine olacak ifadelerin alınmadığı dolayısıyla dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu belirtilerek, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin temyize konu … tarih ve E:… , K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 06/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.