Danıştay Kararı 12. Daire 2021/1829 E. 2023/1333 K. 27.03.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2021/1829 E.  ,  2023/1333 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1829
Karar No : 2023/1333

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : …

İSTEMİN KONUSU : …. İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: … İcra Müdürü olarak görev yapan davacının, Adana… İcra Müdürü olarak görev yaptığı dönemde işlediği iddia edilen eylemler nedeniyle yürütülen soruşturma sonunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma, bir alt ceza uygulanmak suretiyle üç yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … Kurulunun … tarih ve … sayılı işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; davacının, üzerine atılı örgüt üyeliği ve örgüt suçlarını işlemek fiilinden … Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K: … sayılı kararıyla beraat ettiği; ancak bazı icra takibi dosyalarında, ödeme emrinin tebliği de dahil olmak üzere tüm usuli işlemlerin ve yazışmaların aynı tarihte yapıldığı, borç ve takip giderlerinin ödenmesi için borçluya 7 gün süre tanınması gerekirken tanınmadığı, borçluya, tüm kanuni sürelerden feragat ettiğine ve haciz işlemlerine muvafakat ettiğine dair yazılı beyan ve taahhütname imzalatıldığı, feragat ve taahhütname işlemlerini mağdurlara zorla imzalatıldığı, davacının da bu durumu bildiği halde takip işlemlerini yerine getirmesi şeklinde gerçekleşen eylemlerinin kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren ve 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinin birinci fıkrasının (D) bendinin (ı) alt bendinde düzenlenen “Görevin yerine getirilmesinde… kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak” fiili kapsamında olduğu, bu nedenle tesis edilen dava konusu işlemde sonucu itibariyle hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : …. Ağır Ceza Mahkemesinde yürütülen kamu davası sonunda hakkında beraat kararı verildiği, İdare Mahkemesinin bu beraat kararına rağmen çelişkili bir karar verdiği, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Temyize konu kararın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Danıştay Başkanlık Kurulu’nun 18/12/2020 tarih ve 2020/62 sayılı “Danıştay Dava Daireleri Arasındaki İş Bölümü Kararı” üzerine Dairemize devredilen dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
Davacının … icra müdürü olarak görev yaptığı dönemde bir suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardımda bulunduğu iddiasıyla hakkında “suç örgütüne üye olma” suçundan adli soruşturma yürütülmüş, aynı eylemler nedeniyle disiplin soruşturması başlatılmıştır.
Yürütülen soruşturma sonunda, iddianamede bahsedilen sanıklara icra işlemlerinin yürütülmesinde yardımda bulunduğu izlenimini uyandırdığı belirtilerek, soruşturmacı tarafından davacının fiili 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendi uyarınca Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılması yönünde teklifte bulunulmuş; Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı işlemi ile teklifin kabulüne, aynı Kanun’un 125. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca bir alt ceza uygulanmak suretiyle üç yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
Anılan işlemin iptali istemiyle temyizen bakılan dava açılmıştır.
Öte yandan davacı hakkında suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçundan …. Ağır Ceza Mahkemesinde (CMK 250. maddesi ile görevli) yürütülen kamu davası sonunda davacının, suç işlediğinin sabit görülmediği gerekçesiyle beraatine karar verildiği, dosyanın temyiz üzerine Yargıtayda olduğu ve kararın henüz kesinleşmediği görülmüştür.

İLGİLİ MEVZUAT:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (g) alt bendinde, “memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” fiili, bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere devlet memurluğundan çıkarılmayı gerektiren fiil ve halller arasında sayılmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “Dosyaların incelenmesi” başlıklı 20. maddesinin 1. fıkrasında, Danıştay, bölge idare mahkemeleri ile idare ve vergi mahkemelerinin, bakmakta oldukları davalara ait her türlü incelemeyi kendiliğinden yapacağı, Mahkemelerin belirlenen süre içinde lüzum gördükleri evrakın gönderilmesini ve her türlü bilgilerin verilmesini taraflardan ve ilgili diğer yerlerden isteyebileceği, bu husustaki kararların, ilgililerce, süresi içinde yerine getirilmesinin mecburi olduğu; “Davaların karara bağlanması” başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrasında da, konular aydınlandığında meselelerin sırasıyla oya konulacağı ve karara bağlanacağı hükümlerine yer verilmiştir.
Yukarıda anılan mevzuat hükmünden, Mahkemelerin bakmakta oldukları davalara ait her türlü incelemeyi kendiliğinden yapacakları, lüzum gördükleri evrakları taraflardan veya ilgili diğer yerlerden isteyebilecekleri, dosya tekemmül ettikten sonra da karara bağlayacakları anlaşılmaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden; davacı hakkında disiplin soruşturması yapıldığı ve düzenlenen soruşturma raporunda disiplin cezası teklif edildiği anlaşılmakta olup; Mahkemece anılan bu soruşturma raporunun ve eklerini içerir işlem dosyasının getirtilmek suretiyle incelenmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yalnızca davalı idarenin savunması ve ekinde yer alan soruşturma fezlekesinin değerlendirildiği anlaşılmaktadır.
Öte yandan davacı hakkında suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçundan … Ağır Ceza Mahkemesinde (CMK 250. maddesi ile görevli) yürütülen kamu davası sonunda davacının, suç işlediğinin sabit görülmediği gerekçesiyle beraatine karar verildiği, dosyanın temyiz üzerine Yargıtayda olduğu ve kararın henüz kesinleşmediğinin anlaşıldığı, İdare Mahkemesince anılan beraat kararının kesinleşmesi beklenmeksizin ve işleme etkisi değerlendirilmeksizin karar verildiği görülmektedir.
Bu durumda, Mahkemece eksik bilgi ve belgelere dayanılarak verilen kararda hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesine uygun bulunan davacının temyiz isteminin kabulüne,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin temyize konu … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
4. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 27/03/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.