Danıştay Kararı 12. Daire 2020/474 E. 2023/365 K. 07.02.2023 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2020/474 E.  ,  2023/365 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/474
Karar No : 2023/365

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …’ı temsilen …Sendikası
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğünde hareket memuru olarak görev yapan davacı tarafından, Trenlerin Hazırlanması ve Trafiğine Ait Yönetmeliğin hareket emrine ilişkin 41. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında, trafik cetvellerinin hazırlanması, kullanılması ve kontrolüne ilişkin genel emre aykırı hareket ettiğinden bahisle, TCDD Personel Yönetmeliği’nin 100. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin 02/04/2014 tarihli işlem ile bu işleme yapılan itirazın reddine ilişkin 21/05/2014 tarihli işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; Danıştay Onikinci Dairesinin 13/06/2019 tarih ve E:2015/4761, K:2019/4543 sayılı bozma kararına uyulmak suretiyle, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanan TCDD Personel Yönetmeliği’nde disiplin suç ve cezalarının öngörüldüğü, anılan Yönetmeliğin 100. maddesinin beşinci fıkrası uyarınca da davacının 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırıldığı; anılan Yönetmelik’te düzenlenen disiplin suç ve cezalarının, Anayasa’nın 38. maddesindeki “suçta ve cezada kanunilik” ilkesi ile Anayasa’nın 128. maddesinin ikinci fıkrasındaki “kanuni düzenleme” ilkesine aykırılık oluşturduğunun açık olduğu; bu durumda, TCDD Personel Yönetmeliği’ne dayanılarak tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle, dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : TCDD Personel Yönetmeliği’nin disiplin cezalarına ilişkin hükümlerinin, 399 sayılı KHK hükümleri ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesine göre düzenlenmiş olup, “suçta ve cezada kanunilik” ilkelerine uygun olduğu; dava konusu işlemde mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Anayasa’nın 38. ve 128. maddeleri uyarınca disiplin suç ve cezalarının kanunla düzenlenmesi gerekmekte olup; tüzük, yönetmelik ve diğer alt düzenleyici işlemlerle disiplin cezası gerektiren fiil ve hareketlerin belirlenmesinin hukuken mümkün olmadığı; buna göre, TCDD Personel Yönetmeliği hükümlerine göre verilen disiplin cezasında hukuka uygunluk bulunmadığı savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Öte yandan, dava konusu disiplin cezasının dayanağı olan TCDD Personel Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış olmakla birlikte, dava konusu işlem tarihi itibarıyla yürürlükte olan 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 44. maddesi ve 58. maddesinin ikinci fıkrası birlikte değerlendirildiğinde, kuruluş personeline uygulanacak disiplin hükümleri yönünden, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na atıf yapıldığı anlaşıldığından; davalı idare tarafından, davacının fiillin 657 sayılı Kanun’un 125. maddesine uygun olup olmadığı değerlendirilmek suretiyle, yeniden işlem tesis edilebileceği açıktır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin temyize konu … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07/02/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.