Danıştay Kararı 12. Daire 2019/637 E. 2020/4876 K. 29.12.2020 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2019/637 E.  ,  2020/4876 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/637
Karar No : 2020/4876

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: 27 Nisan 2014 tarihinde yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılan ve % 40 engelli (asberger sendromu) bulunan davacının, sınav tamamlandıktan sonra sınav salonuna ilişkin kamera kayıtlarının kaydedildiği CD görüntülerinin incelenmesi sonucu mevzuata aykırı olarak soruları kendisinin okuduğundan sınav kurallarını ihlal ettiğinden bahisle sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin … tarih ve … sayılı sayılı ÖSYM Yönetim Kurulu Kararı’nın ve bu kararın bildirimine ilişkin … tarihli ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: İdare mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 20/05/2015 tarihli ve E:2015/216, K:2015/3159 sayılı bozma kararına uyularak; davacının sınavda bir süreliğine soruları kendisinin okuyup çözmesi ve sınav süresinin diğer kısımlarında ise soruları okuyucu okuduğu halde kendisinin de görmesi suretiyle cevaplamasında sorumluluğun ve kusurun buna müsaade eden okuyucu ve işaretleyiciden oluşan salon görevlilerine ait olduğu, idarenin görevlilerini bu hususta eğiterek gerekli nitelikleri kazandırmasının gerektiği, engelli olduğu da göz önüne alındığında davacıya bir kusur atfedilemeyeceğinden, sınavının geçersiz sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacının okuyucu ve işaretleyici talep etmesine karşın sınav sorularını kendisinin okuduğu, 2014 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) Kılavuzunda yer alan kural uyarınca, okuyucu veya okuyucu-işaretleyici yardımı talep eden adayların soruları kendisinin okumasının sınav kurallarına aykırı olduğu, kurallara uymayan adayların sınavının geçersiz sayılacağı, bu nedenle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin kabulüne karar verilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50/4. maddesinde, Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 29/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.