Danıştay Kararı 12. Daire 2019/3850 E. 2020/4411 K. 17.12.2020 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2019/3850 E.  ,  2020/4411 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2019/3850
Karar No : 2020/4411

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tekstil Eğitimi Bölümü, Tekstil Öğretmenliği mezunu olan ve 2013 Eylül ayı öğretmen atama döneminde Trabzon İli, Sürmene İlçesi, … Uygulama Merkezi’ne … olarak atanan davacının, Talim ve Terbiye Kurulunun 80 sayılı kararına göre, mezun olduğu yükseköğretim programının atandığı El Sanatları Teknolojisi/El Sanatları öğretmenliğine kaynaklık etmediğinden bahisle atama işleminin kaldırılarak görevine son verilmesine ilişkin … tarihli ve … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal haklarının yasal faiziyle ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: İdare mahkemesince, Danıştay Onikinci Dairesinin 12/09/2017 tarihli ve E:2015/2378, K:2017/3616 sayılı bozma kararına uyularak; 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararında davacının bitirmiş olduğu tekstil öğretmenliği bölümünün başka bir alana kaynaklık ettiği, El Sanatları Teknolojisi ve El Sanatları Alanına kaynaklık eden branşların hangi bölüm mezunlarını kapsadığı konusunda tereddüte yol açmayacak nitelikte olduğu dikkate alındığında, davacının mezun olduğu yükseköğretim programını dokuma öğretmenliği olarak yanlış beyan ettiği anlaşıldığından atamasının iptal edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, mezun olduğu bölümün dokuma öğretmenliği yapma yeterliğine sahip olduğu bu nedenle dava konusu işlemin ve İdare Mahkemesi kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 6545 sayılı Kanun ile değişik 50/4. maddesinde, Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesinin bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmiştir.
Temyizen incelenen kararda, İdare Mahkemesince bozma kararında belirtilen esaslara uyulduğu anlaşılmış olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 17/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.