Danıştay Kararı 12. Daire 2018/5506 E. 2020/4958 K. 30.12.2020 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2018/5506 E.  ,  2020/4958 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/5506
Karar No : 2020/4958

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Adıyaman Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapmakta olan davacı tarafından, görev sırasında geçirdiği kazada ağır şekilde yaralanması nedeniyle hakkında vazife malulü idari polis hükümlerinin uygulanması için yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince; Mahkemenin 17/09/015 tarihli ara kararı ile davacının rahatsızlığının idari polis olması sonucunu doğurup doğurmadığının sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi amacı ile hastaneye sevkine karar verildiği, yapılan muayene sonucu, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesince düzenlenen … tarihli raporda “Hastanın Emniyet Teşkilatı Sağlık Yönetmeliğinin Ek-3 VII-C-2 (Beden hareket ve fonksiyonlarını bozan periferik sinir sisteminin hastalıkları ya da sekelleri dilimine uygundur), hastanın hiperaljezisi mevcut olup, bu hiperaljezisi aktif silah kullanımında sorun oluşturacak olup, mevcut durum idari işleri yapmasına engel olmadığından idari polis olabilir.” denildiğinden davacının durumunun emniyet personeline tanınan vazife malulü idari polislik yönünden değerlendirilerek vazife malulü idari polis olmasına karar verilmesi gerekmekte iken, davacının malul olmadığı yönünde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, dava konusu işlemin hukuka uygun olarak tesis edildiği ileri sürülerek İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2 Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun’un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 30/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.