Danıştay 12. Daire Başkanlığı 2015/691 E. , / K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/691
Karar No : 2015/5642
Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili : ,
İstemin Özeti : …. İdare Mahkemesince verilen … tarihli ve E:…; K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin kabulü ile temyize konu kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, …. …İlköğretim Okulunda müdür olarak görev yapmakta olan davacı hakkında yürütülen disiplin soruşturması sonucunda, 1702 sayılı Kanunun 22/6 maddesi uyarınca “bir günlük maaş kesimi” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin 19.06.2013 tarihli ve 377 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, dava konusu işlemde dayanağı yasanın yürürlükten kaldırılması sebebiyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmekte ve kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 27. maddesi ile 10.06.1930 tarihli ve 1702 sayılı İlk ve Orta Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanunun yürürlükten kaldırılmıştır. 14.03.2014 tarihli ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kanunun 28. Maddesinde ise, Kanunun yayımlandığı tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmiştir. Bu tarihten itibaren 1702 Kanun hükümleri uyarınca işlem tesis edilmesine hukuki olanak bulunmadığı açıktır.
Bakılan olayda, gerek fiil tarihi gerekse dava konusu işlem tarihi itibarıyla 1702 sayılı İlk ve Orta Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun yürürlüktedir. 1702 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırıldığı 14.03.2014 tarihi itibarıyla, ceza hukuku alanında lehe olan kanun hükmünün uygulanması ilkesi uyarınca uyuşmazlık değerlendirildiğinde, Devlet memurları hakkında genel hükümleri düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disipline ilişkin hükümlerine göre lehe hükümler içerdiği kanaatine varılan 1702 sayılı Kanunun davacıya uygulanan disiplin hükümlerinin davacı tarafından ihlal edilip edilmediğinin belirlenerek uyuşmazlık hakkında bir karar verilmesi gerekmektedir.
Buna göre; İdare mahkemesince, davacıya uygulanan disiplin kurallarının fiil ve cezalandırma tarihi itibariyle yürürlükte olduğu ve lehe hükümler içerdiği hususu gözetilerek, davacıya isnat edilen fiilin sübuta erip ermediği hususunun soruşturma raporu ve ekleri incelenip değerlendirildikten sonra bir karar verilmesi gerekirken, dava konusu işlemde dayanağı yasanın yürürlükten kaldırılması sebebiyle hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle işlemin iptali yolunda verilen kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 28/10/2015 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.
(X) – KARŞI OY :
Dava, müdür olarak görev yapan davacının 1702 sayılı Kanun’un 22/6 maddesi uyarınca “bir günlük maaş kesimi” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Yargılama süreci devam ederken, davacının işlemiş olduğu fiile uygulanan 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanunun, 14.03.2014 gün ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 27. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığı ve anılan Kanunda, 1702 sayılı Kanun hükümlerine göre soruşturma ve yargılaması devam edenlerin durumuna ilişkin olarak herhangi düzenlemenin yapılmadığı görülmektedir.
Davacının disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işleme dayanak alınan Kanun, fiilin işlendiği tarih ile işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte ise de, işlemin iptali istemiyle açılan dava süreci devam etmekte iken yürürlükten kaldırıldığından ve anılan Kanunda yer alan disiplin cezalarına ilişkin hükümler bir disiplin suçu olmaktan çıkarılmış bulunduğundan, yargı süreci devam eden ve temyiz aşamasında olan işbu davaya olan etkisinin ve ortaya çıkan yeni hukuki durumun dikkate alınması gerektiği kuşkusuzdur.
Bu duruma göre, ortaya çıkan yeni hukuki durum göz önüne alındığında, artık davacının 1702 sayılı Kanun hükümlerine göre konusu suç olan bir fiilinin varlığından söz edilemiyecektir. Bu itibarla, Devlet memurları hakkında genel hükümleri düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun disipline ilişkin hükümlerinin uygulanması gerektiğinden dava konusu uyuşmazlığın çözümünde idarece, işlemin 657 sayılı Kanun hükümlerine göre yeniden bir değerlendirilme yapılmasını sağlamak için, 1702 sayılı Kanuna göre tesis edilen işlemin iptali gerekmekte olup, idare mahkemesi kararının bu gerekçeyle onanması gerektiği görüşüyle karara katılmıyorum.