Danıştay Kararı 12. Daire 2015/1312 E. 2015/6927 K. 16.12.2015 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2015/1312 E.  ,  2015/6927 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/1312
Karar No : 2015/6927

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :

İstemin Özeti : … 7. İdare Mahkemesince verilen … tarihli ve … sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava; … Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunun açmış olduğu sözleşmeli teknisyen sınavını kazanan davacının, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığından bahisle atamasının uygun görülmemesine 08/03/2011 tarihli ve 1264/30392 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince, davacının atanmasına engel olan mahkumiyet kararlarının süresinin bir yıldan az olduğu, suçun niteliği yönünden de, sözleşmeli teknisyen kadrosuna atanmasında hukuki bir engel olmadığı, tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde devlet memurluğuna alınmaya ilişkin genel ve özel şartlar düzenlenmiş; maddenin B/2. bendinde ”Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak” özel şartlar arasında sayılmıştır.
Öte yandan; Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nin 6. maddesinin 5/d bendinde, ”Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak” koruma güvenlik görevlisi ile infaz ve koruma memuru kadrolarına atanabilmek için aranacak özel şartlar arasında düzenlenmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; … Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu tarafından ceza ve infaz kurumları için yapılan sözleşmeli teknisyen (mobilya ve dekorasyon) sözlü sınavını kazanan davacı hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması neticesinde, davacı hakkında, … 2. Asliye Ceza Mahkemesinin … tarihli ve … sayılı kararı ile “suç delillerini gizlemeye veya değiştirmeye azmettirme” suçundan dolayı 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, cezanın 2 ay, 15 gün hapis cezasına indirilmesine ve bu cezanın da, 1.500,00 TL ağır para cezasına çevrilmesine karar verildiği: ayrıca, … 2. Asliye Ceza Mahkemesinin … tarihli ve … sayılı kararı ile “basit yaralama, silah ile kasten yaralama, sövme” suçlarından dolayı hakkında açılan dava sonucunda ise, demir çubukla yaralama eylemini gerçekleştirdiği gerekçesiyle 4 ay hapis cezası ile cezaladırılmasına ve bu cezanın 3 ay, 10 gün hapis cezasına indirilmesine, söz konusu cezanın kısa süreli olması nedeniyle tedbir cezasına çevrilerek … İlinde 2 ay süreyle içkili yerlere gitmekten yasaklama biçiminde uygulanmasına karar verildiğinin tespit edilmesi nedeniyle davacının güvenlik soruşturmasının olumsuz kabul edildiği, ceza ve infaz kurumlarında çalışmasının uygun görülmeyerek dava konusu işlemin tesis edilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, davacının ceza ve infaz kurumlarında görev alacak personel olması, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına dayanak teşkil eden “suç delillerini gizlemeye veya değiştirmeye azmettirme” ve “yaralama” suçunda, işlediği fiillerin niteliği göz önüne alındığında, güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu sonucuna ulaşıldığından, davacının atamasının uygun görülmemesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, aksi yönde verilen İdare Mahkemesi kararında da hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, davacının temyiz aşamasında yatırdığı harcın davacıya iadesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 16/12/2015 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

(X) KARŞI OY :

İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olduğundan, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından davacının temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerekeceği görüşüyle, kararın bozulmasına ilişkin çoğunluk kararına katılmıyorum.