Danıştay Kararı 12. Daire 2012/7706 E. 2015/6538 K. 07.12.2015 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2012/7706 E.  ,  2015/6538 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/7706
Karar No : 2015/6538

Temyiz İsteminde Bulunan(Davacı):
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :

İstemin Özeti : … İdare Mahkemesince verilen … tarihli ve … sayılı kararının, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının, … İli, Merkez, … Lisesi’nde öğretmen olarak görev yaptığı dönemle ilgili olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-a maddesi uyarınca “kınama” cezası ile cezalandırılmasına ilişkin 27/10/2011 tarih ve 00/4 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare mahkemesince, cezaya konu fiilin sübut bulduğu, vali yardımcısının törenlerde yabancı müzik kullanılmaması yönünde bir talimatının bulunduğu noktasında bir ihtilafın bulunmadığı, davacının emir ve talimatlara aykırı hareket ettiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-a maddesinde, “verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlelen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak” kınama cezasını gerektiren fiiller olarak düzenlenmiştir.
Disiplin cezaları, kamu görevlilerinin mesleki yaşam ve görevlerinde görülen olumsuzluklara karşı uygulanan ve kimi zaman iyileştirici ve kimi zaman bir takım zorlayıcı yaptırımları olan cezalar olup, amacı kamu görevlilerinin düzenli ve verimli çalışmalarını sağlamaktır.
Ayrıca, disiplin cezasını gerektiren eylem bakımından, kamu görevlisinin hangi eyleminin disiplin suçuna vücut verdiğine ilişkin somut bir tespit bulunması gerekmektedir. Bu itibarla, kamu görevlisinin fiilinin her türlü şüpheden uzak ve somut bir şekilde tespit edilmesi, ortaya çıkan duruma göre işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, … İli’nde düzenlenecek olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Tertip Komitesi üyesi olan davacıya, yapılacak gösterilerle ilgili olarak yapılan toplantıda Vali Yardımcısı tarafından verilen “törende yabancı müzik kullanılmaması” yönündeki emre riayet etmeyerek, törenlerde yabancı müzik kullanılmasını sağladığı gerekçesiyle ilgili cezanın verildiği anlaşılmaktadır.
Bakılan davada, davacıya “törenlerde yabancı müzik kullanılmaması yönünde” verilmiş herhangi bir yazılı emir bulunmadığı, soruşturma raporu kapsamında alınan ifadelerden de böyle net bir emrin varlığının somut bir şekilde ortaya konulmadığı görülmektedir.
Bu duruma göre, somut verilere dayanmayan, subjektif gerekçelere dayandırılarak davacının disiplin cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın idare mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 07/12/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.