Danıştay Kararı 12. Daire 2012/11191 E. 2016/2332 K. 20.04.2016 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2012/11191 E.  ,  2016/2332 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/11191
Karar No : 2016/2332

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) :
Karşı Taraf (Davalı) :

İstemin Özeti : …4. İdare Mahkemesince verilen …tarihli ve …sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : İdare mahkemesince verilen kararın bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava; …İli, …İlçesi, …İlköğretim Okulu’nda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan davacının, 4357 sayılı Kanun’un 7/b maddesi uyarınca bir günlük maaş kesim cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin 20.07.2011 tarih ve 10771 sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; davacıya isnat edilen eylemin sûbuta erdiği anlaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenmektedir.
29.06.1930 gün ve 1532 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun’un 19. maddesinde ilk ve ortaöğretim düzeyindeki okullarda görev yapan müdür, öğretmen ve ilköğretim müfettişlerine verilecek olan disiplin cezaları belirtilmiş, devam eden maddelerde disiplin hükümlerine yer verilmiş olup, 32. maddesinde ise bu kanunda açıklık olmayan hallerde 788 sayılı Memurin Kanunu hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür.
19.01.1943 gün ve 5308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına, Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimai Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun’un 7. maddesinde, İlkokul öğretmenleri (sınıf öğretmenleri) hakkında uygulanacak disiplin hükümlerine yer verilmiş, maddenin son fıkrasında; bu kanunda açıklık olmayan hallerde 788 sayılı Memurin Kanunu hükümlerinin uygulanacağı, 15. maddesinde de 1702 sayılı Kanunu’nun disipline ilişkin hükümler içeren ilgili maddelerinin bu yasa kapsamındaki öğretmenler için uygulanamayacağı hususu düzenlenmiştir.
788 sayılı Memurin Kanunu ise 23.07.1965 gün ve 12056 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 237. maddesi hükmüyle yürürlükten kaldırılarak anılan Kanun yerine 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanmaya başlamıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden, disiplin hükümleri yönünden ilköğretim okulu branş öğretmenlerinin öncelikle 1702 sayılı Kanun hükümlerine tabi oldukları, bu kanunda açıklık olmayan hallerde, haklarında, 788 sayılı Kanun’un yerine yürürlüğe giren 657 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı anlaşılmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden; …İli, …İlçesi, …İlköğretim Okulu’nda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan davacının, disiplin cezası ile cezalandırılmasını gerektiren eyleminin, öncelikle özel kanun olan ve işlem tarihinde yürürlükte olan 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun hükümleri kapsamında, tam karşılığı bulunup bulunmadığının incelenerek bu kanun kapsamında cezalandırılması, eylemin tam karşılığının özel kanunda bulunmaması halinde ise, davacı hakkında genel kanun olan 657 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem tesis edilmesi gerekirken, 4357 sayılı Kanun kapsamında olmayan davacıya anılan kanun hükümleri uygulanarak verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Bu duruma göre, yukarıda belirtilen husus dikkate alınmadan davanın reddi yönünde hüküm kuran İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 20/04/2016 tarihinde esasta oybirliği gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

(X) KARŞI OY :

Dava, ilköğretim okulunda görsel sanatlar öğretmeni olarak olarak görev yapan davacının, 4357 sayılı Kanun’un 7/b. maddesi uyarınca bir günlük maaş kesim cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare mahkemesince işin esasına girilerek dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
İdare mahkemesi kararının, dairemizce, ilköğretim okulunda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapın davacının, disiplin cezası ile cezalandırılmasını gerektiren eyleminin, öncelikle özel kanun olan ve işlem tarihinde yürürlükte olan 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun hükümleri kapsamında tam karşılığının bulunup bulunmadığının incelenerek bu kanun kapsamında cezalandırılması, eylemin tam karşılığının özel kanunda bulunmaması halinde ise, davacı hakkında genel kanun olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre işlem tesis edilmesi gerekirken, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına, Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimai Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun kapsamında olmayan davacıya anılan kanun hükümleri uygulanarak verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesine yer verilmek suretiyle bozulmuştur.
Ancak, 1702 sayılı İlk ve Orta Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun’un 14.03.2014 gün ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 27. maddesiyle yürürlükten kaldırıldığı görülmektedir.
Dairemizin mahkeme kararını bozma gerekçesinde yer alan ve öncelikle uygulanması gerektiği belirtilen 1702 sayılı Kanun fiilin işlendiği tarih ile işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte ise de, işlemin iptali istemiyle açılan dava süreci devam etmekte iken 14.03.2014 tarihinde yürürlükten kaldırıldığından ve anılan Kanun’da yer alan disiplin cezalarına ilişkin hükümler bir disiplin suçu olmaktan çıkarılmış bulunduğundan, yargı süreci devam eden işbu davaya olan etkisinin ve ortaya çıkan yeni hukuki durumun dikkate alınması gerektiği de kuşkusuzdur.
Bu duruma göre, 4357 sayılı Kanun kapsamında olmayan davacıya anılan Kanun hükümleri uygulanarak verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamakla birlikte, ortaya çıkan yeni hukuki durum göz önüne alındığında, artık davacının 1702 sayılı Kanun hükümlerine göre de konusu suç olan bir fiilinin varlığından söz edilemiyecektir. Bu itibarla, Devlet memurları hakkında genel hükümleri düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun disipline ilişkin hükümlerinin uygulanması gerektiğinden dava konusu uyuşmazlığın çözümünde idarece, işlemin 657 sayılı Kanun hükümlerine göre yeniden bir değerlendirilme yapılmasını sağlamak için, 4357 sayılı Kanun’a göre tesis edilen disiplin cezasına ilişkin işlemin bu gerekçeyle iptali gerektiğinden, idare mahkemesi kararının yukarıda belirtilen gerekçeyle bozulması gerektiği görüşüyle daire kararına gerekçe yönünden katılmıyorum.