Danıştay Kararı 12. Daire 2011/9051 E. 2015/6072 K. 19.11.2015 T.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2011/9051 E.  ,  2015/6072 K.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2011/9051
Karar No : 2015/6072

Temyiz İsteminde Bulunan(Davacı):
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :

İstemin Özeti : …. Devlet Hastanesinde Çocuk Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan davacının, … Devlet Hastanesi Başhekimliği yaptığı döneme ilişkin olarak hakkında yapılan soruşturma neticesinde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/C-a maddesi uyarınca 1/10 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin 05.10.2010 günlü ve 237116 sayılı işlemin iptali ve yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davada, refakat hizmetlerinin ve rasyon hesaplarının ilgili dal uzmanlarının lüzum göstermesi üzerine değil, hastane giriş ve çıkışlarında kolaylık sağlanması amacıyla yoğun bakım ünitesi dahil yatan her hasta için bir yakınına refakat kartı verilerek refakatçi bırakılmasından ve bunlarla ilgili Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nin 62 ve 91. maddelerine aykırı olarak yemek hizmetleri verilmesinin usul haline getirildiğinin sabit olduğu, başhekimin görev ve yetkilerinin düzenlendiği anılan yönetmeliğin 110. maddesi uyarınca davacıya isnat edilen fiilerin, kurumun bütün personelinin görev ve hizmetle ilgili hallerde doğrudan doğruya amiri olan ve anılan personel üzerinde denetim yetkisi bulunan davacının görev ve yetki alanına girdiği anlaşıldığından davacının 1/10 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda … 2. İdare Mahkemesince verilen … tarihli ve … sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 19/11/2015 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

(X) KARŞI OY :
Bakılan davada, davacının eyleminde “kasıtlı” olduğuna ilişkin somut bir bilgi veya belgenin ortaya konulamadığı anlaşıldığından, davacının temyiz istemi kabul edilerek davanın reddi yolundaki mahkeme kararının anılan gerekçe ile bozulması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına katılmıyoruz.