Danıştay Kararı 12. Daire 2009/93 E. 2011/1591 K. 11.04.2011 T.

12. Daire         2009/93 E.  ,  2011/1591 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2009/93
Karar No: 2011/1591

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: …sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Dosyanın incelenmesinden, davacının sözleşmenin feshi cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali ile soruşturma sırasında görevden uzaklaştırılması nedeniyle uğradığı maaş ve özlük hak kayıpları ile maaşından yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte tarafına iade edilmesi istemiyle dava açtığı, bu iki istem arasında sebep sonuç ilişkisi veya maddi ve hukuki birliktelik olmadığı görüldüğünden, İdare Mahkemesince 2577 sayılı Kanun’un 5. maddesi uyarınca bu iki istem için ayrı ayrı dava açılmak üzere dilekçenin reddine karar verilmesi gerekirken işin esasına girilerek ve dava konusu istemlerden sadece biri hakkında karar verilip, diğeri hakkında hüküm kurulmaksızın karar verilmesinde hukuki isabet görülmediğinden kararın bozulması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi:İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Dava, …PTT Başmüdürlüğüne bağlı … Müdürlüğü emrinde koruma ve güvenlik grup şefi olarak görev yapan davacının, PTT Personel Yönetmeliği’nin 120/g maddesi uyarınca sözleşmesinin feshi cezası ile cezalandırılmasına ilişkin … günlü, … sayılı işlemin iptali ile soruşturma sırasında görevden uzaklaştırılması nedeniyle uğradığı maaş ve özlük hak kayıpları ile maaşından yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte tarafına iade edilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; dosyanın incelenmesinden, … Posta İşleme Merkezi Müdürlüğü (…) personeline nakil vasıtaları biletlerinin verilmesi sırasında, yanıltıcı belge düzenleyerek gerçekte verilmeyen bir kısım bilet bedelini zimmete geçirildiği yolundaki ihbar üzerine davacı hakkında soruşturma başlatıldığı ve soruşturma sonucu suçun sübuta erdiğinden bahisle PTT Personel Yönetmeliği’nin 120. maddesi uyarınca sözleşmesinin feshedilerek görevine son verildiği, öte yandan bu fiilden ötürü yapılan yargilama sonucu davacının Türk Ceza Kanunu’nun 510. maddesinde tanımlanan “Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak” suçunu işlediği gerekçesiyle önce 1 yıl mahkumiyetine karar verildiği, sonra bu cezanın ağır para cezasına, nihai olarak da adli para cezasına dönüştürüldüğünün anlaşıldığı, bu durumda, suçun niteliği değiştirilerek de olsa mahkumiyetine karar verilmesi karşısında davacının memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelikte ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici disiplin suçunu işlediği sonucuna ulaşıldığından sözleşmesinin feshi cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı; dava konusu işlemin hukuk ve usule uygun olmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının sözleşmenin feshi cezası ile cezalandırılmasına ilişkin …günlü, … sayılı işlemin iptali ile daha önce bu işlemin dayanağı olan soruşturma sırasında görevden uzaklaştırılması nedeniyle uğradığı maaş ve özlük hak kayıpları ile maaşından yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte tarafına iade edilmesi istemiyle dava açtığı, İdare Mahkemesince kararın istemin özeti kısmında her iki isteme de yer verilmesine rağmen kararda sadece sözleşmenin feshi cezası işlemi irdelenip bu işlem hakkında hüküm kurularak davanın reddine karar verildiği, davacının davaya konu görevden uzaklaştırıldığı dönemde uğradığı maaş ve özlük hak kayıpları ile maaşından yapılan kesintilerin iadesi istemi ile davalı idarenin bu isteme yönelik derdestlik itirazlarının kararda karşılanmadığı ve bu kısım hakkında herhangi bir hüküm kurulmadığı görülmüştür.
Bu durumda, İdare Mahkemesince davacının soruşturma sırasında görevden uzaklaştırılması nedeniyle uğradığı maaş ve özlük hak kayıpları ile maaşından yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte tarafına iade edilmesi istemi hakkında hüküm kurulmaksızın eksik incelemeye dayalı olarak verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz talebinin kabulü ile … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: …sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen nedenler gözetilmek suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 11.4.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.