Danıştay Kararı 12. Daire 2008/6557 E. 2011/1482 K. 30.03.2011 T.

12. Daire         2008/6557 E.  ,  2011/1482 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2008/6557
Karar No: 2011/1482

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … Merkez Veteriner kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde biyokimya laboratuvarı şefi olarak görev yapan davacının 657 sayılı Yasanın 125/D-l maddesi uyarınca 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; davacının disiplin cezasına esas fiili, 657 sayılı Yasa’nın 125/D-I maddesi kapsamında değerlendirilerek kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılması cihetine gidilmiş ve her ne kadar önceki sicilleri gözönüne alınarak bir alt ceza uygulanmış ise de; kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde, soruşturma dosyasının yetkili disiplin kuruluna gönderilmesi ve bu konuda disiplin kurulunun kararının bildirilmesinin beklenmesi, disiplin kurulunun önerilen cezayı reddetmesi halinde atamaya yetkili amir tarafından başka bir disiplin cezası verilmesi gerekmekte olup, davalı idare tarafından usulüne uygun bir soruşturma açılmaksızın davacının cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle işlemin iptali yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, 30.3.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.