Danıştay Kararı 12. Daire 2007/6042 E. 2009/6444 K. 20.11.2009 T.

12. Daire         2007/6042 E.  ,  2009/6444 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2007/6042
Karar No: 2009/6444

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nce verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi hükmü uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Benzer bir uyuşmazlıkta İdare Mahkemesince işlemin iptaline dair verilen kararın bozulmasına üzerine ilk kararda ısrar edilerek verilen iptal kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 13.3.2008 günlü, E:2007/1259, K:2008/269 sayılı kararıyla onandığı anlaşıldığından, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararının hukuka aykırı olduğu kanaati ile bozulmasına karar verilmesi gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Uyuşmazlık; … Sanayi A.Ş.’de taşeron firma işçisi olarak çalışmakta iken anılan şirketin özelleştirilmesi nedeniyle sözleşmesi fesh edilen davacının 2004/7898 sayılı Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda işe yerleştirilmesi için yaptığı başvurusunun reddine ilişkin işlemden doğmuştur.
Davacının, … A.Ş.Genel Müdürlüğüne karşı … İş Mahkemesinde Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin uygulanması amacıyla açtığı dava sonucunda, davacının Taşeronun işçisi olmayıp …’ın işçisi olduğu, … ile taşeron arasında yapılan sözleşmelerin muvazaalı olduğu saptanmış davacı ve kendisiyle aynı konumda bulunanlar hakkında toplu iş sözleşmesi hükümlerinin uygulanması gerektiğine karar verilmiş ve kararlar kesinleşmiştir.
Bakanlar Kurulunun 2004/7898 sayılı kararının Özelleştirme uygulamaları sonucunda işsiz kalmış ve kalacak olan kamu işçilerini ve devir işlemi uygulanan işyerlerindeki tüm işçileri kapsadığı açık olduğundan, işyerlerinin özelleştirilmesi nedeniyle … A.Ş. çalışanlarının, Devlet Personel Başkanlığı kanalıyla diğer kamu kurumlarına geçici işçi olarak geçmek istemelerine ilişkin dilekçelerinin kabul edilmemesinde hukuka uygunluk bulunmadığı görüşüyle, davayı reddeden İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesi’nce işin gereği düşünüldü:
Dava, … Sanayi A.Ş.’nin taşeron firmasında işçi olan ve … A.Ş.’nin özelleştirilmesi sonucunda sözleşmesi feshedilen davacının, Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahere İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca geçici işçi olarak istihdam edilmesi istemiyle yapmış olduğu başvurusunun reddine ilişkin … günlü işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararıyla; İş Mahkemesinde açılmış olan dava ve emsali davalarda verilmiş olan kararların ilgililer için kamu işçisi sayılma sonucunu doğurmasının hukuken mümkün olmadığı, bu karardan sonra ilgilinin kamu işçisi sayılması yönünde herhangi bir işlem tesis edilmediği, kamuda asli işçi olabilme koşullarının Kamu Kurum ve Kuruluşlarının asli Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliğinde belirlenmiş olduğu, söz konusu kuruluşun ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen koşul ve prosedürleri uygulamaksızın asli veya geçici işçi istihdamı yoluna gitmesine olanak bulunmadığı, dolayısıyla tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
Davacı, kamu işçisi olduğunun kesin olarak belirlendiğini, ilave tediye ödemesi yapılmasına dair verilen kararın kesinleşmesi üzerine ilave ödemenin yapıldığını, 6772 sayılı Kanuna göre, yapılacak ödemenin ancak kamu işçilerine yapılacağından, bu hususun dahi tek başına … kamu işçisi olduğunu kanıtladığını ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.
Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahere İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararının 1. maddesinde çeşitli nedenlerle, İş Kanunu hükümlerine tabi daimi veya geçici işçilerden (kapsamdışı personel hariç) iş akdi feshedilenlerden öngörülen şartları taşıyanların istihdam edilmelerinin amaçlandığı; geçici 1. maddesinde de, 1/1/1992 tarihinden bu Esasların Resmî Gazete’de yayımı tarihine kadar 28/5/1986 tarihli ve 3291 sayılı ile 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı kanunlar çerçevesinde yapılan özelleştirme uygulamaları neticesinde, 1 inci madde kapsamında sayılan kuruluşlara yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerden dolayı iş akdi kamu tarafından feshedilmiş olanlara da aynı imkanın sağlandığı görülmektedir.
Dosyanın incelenmesinden; davacı tarafından … A.Ş’ye karşı … İş Mahkemesi’nde açılan davalar sonucu, … A.Ş tarafından ucuz maliyetle işçi çalıştırmak amacıyla taşeron firmalarla iş yapım sözleşmeleri imzalandığı, bu şekilde çalıştırılan işçilerin kadrolu işçilerle aynı işi yaptıkları, buna karşın daha düşük ücret aldıkları, toplu iş sözleşmelerinden yararlandırılmadıkları, taşeronların kendi ifadelerinde de işveren olmadıklarını, çalıştırılacak işçilerin ve bunların çalışma koşullarının … A.Ş tarafından belirlendiği, söz konusu firmaların çok düşük sermayelerinin olmasına karşılık çok yüksek ödemede bulunuyor göründükleri, faaliyet alanlarının da demir – çelik üretimiyle ilgili olmadığı, gerekçesiyle … A.Ş’nin taşeron firmalarla yaptığı iş yapım sözleşmelerinin muvazaalı olduğu sonucuna ulaşılarak davacının … A.Ş’nin işçisi olduğuna karar verildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda; … A.Ş’nin işçisi olduğu yargı kararıyla belirlenen ve bu kuruluşun devri sonrasında iş akdi feshedilen davacının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici personel olarak çalıştırılması için yaptığı başvurunun davacının taşeron firma işçisi olduğundan bahisle reddinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Nitekim, benzer bir uyuşmazlıkta İdare Mahkemesi’nce verilmiş olan iptal kararında ısrar edilmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 13.3.2008 günlü, E:2007/1259, K:2008/269 sayılı kararıyla söz konusu ısrar kararının onandığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: …sayılı kararın, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen nedenler gözetilmek suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 20.11.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.