Danıştay Kararı 12. Daire 2006/3598 E. 2007/2009 K. 24.04.2007 T.

12. Daire         2006/3598 E.  ,  2007/2009 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2006/3598
Karar No: 2007/2009

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: Davacının polis memuru olarak görev yapmakta iken,”polis tanıtma karnesini başkalarının kullanımına vermek” suçunu işlediğinden bahisle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü’nün 8/11. maddesi hükmü uyarınca “meslekten çıkarma” cezası ile cezalandırılmasına dair Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu’nun … günlü ve … sayılı kararının iptali istemiyle açtığı davada; soruşturma raporu ve diğer belgelerin incelenmesinden,davacının üzerine atılı fiilin sübuta erdiği anlaşıldığından işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49.maddesi uyarınca dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 17/2. maddesi uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek Anayasa’ya aykırılık iddiası ciddi bulunmayarak işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… İdare Mahkemesince 3201 sayılı Kanuna ve Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğüne göre verilecek cezalarda zamanaşımının öngörülmediği, bunun da polislik mesleğinin niteliğinden kaynaklandığı ileri sürülmüş ise de 657 sayılı Kanunun 125 ve 126. maddeleri uyarınca özel kanunların sadece disiplin suç ve cezalarına ilişkin hükümleri ile disiplin amirleri ve disiplin kurullarına ilişkin hükümlerin saklı tutulduğu diğer hususların ise saklı tutulmadığı görüldüğünden 657 sayılı Kanunda yer alan disiplin suç ve cezalarına ilişkin genel esasların bütün kamu kurum ve kuruluşları bakımından geçerli olacağı Danıştay İçtihatları ile kabul edilmiştir. Bu durumda Mahkemenin anılan gerekçesinde isabet bulunmamakla beraber dava konusu olayda zamanaşımının olmadığı da anlaşıldığından bu husus kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmeyip ve … İdare Mahkemesince verilen 25.4.2006 günlü E:…, K:… sayılı kararın bozulmasını gerektirecek başkaca bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 24.4.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.