Danıştay Kararı 12. Daire 2005/4851 E. 2007/1919 K. 18.04.2007 T.

12. Daire         2005/4851 E.  ,  2007/1919 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/4851
Karar No: 2007/1919

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: 1- …
Vekili: …
2- …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta iken mahalli idareler seçimlerinde aday olmak için görevinden istifa eden davacının, seçimi kazanamaması nedeniyle yeniden göreve dönmek için yaptığı başvurusunun reddine ilişkin … gün ve … sayılı işlemin iptali ile görevde bulunamadığı 1.4.2004 tarihinden itibaren verilmeyen ücretinin ödenmesi istemiyle açılan davada; dosyanın incelenmesinden; davacının yönetim kurulu üyesi iken mahalli idareler seçimlerinde Belediye Başkan adayı olmak üzere görevinden istifa ettiği, seçimi kaybetmesi sonucu eski görevine dönmek için yaptığı başvurusunun 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun Geçici 10. maddesi uyarınca memur sayılmadığı gerekçesiyle reddedildiği, yönetim kurulu üyelerinin; belli bir süreyle göreve geldikleri ve bu süre sonunda görevlerinin kendiliğinden sona erdiği, mesai saatlerine uyma zorunluluğu bulunmadığı, haklarında herhangi bir sicil raporu düzenlenmediği, göreve atanmalarında Devlet memurları için aranan atama şartlarının aranmadığı halde; Devlet memurlarının görevlerine yasa gereği devamlı olarak atanmaları, mesai saatlerine riayet etmeleri, haklarında yıllık gizli sicil raporları düzenlenmesi, memurluğa atamalarında 657 sayılı Kanunun 48. maddesindeki koşulların arandığı hususları gözönüne alındığında, yönetim kurulu üyelerinin tabi oldukları statü ve tayin durumları itibariyle memur sayılamayacakları, bu nedenle 2972 sayılı Kanunun 10. maddesi uyarınca memur sayılamayan yönetim kurulu üyelerinin seçimi kaybetmeleri sonucu da görevlerine dönemeyecekleri anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen, … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmaların Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı:
Düşüncesi: … Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyesi olan ve belediye başkanlığı seçimi adaylığı için görevinden ayrılan davacının seçimi kazanamaması nedeniyle görevine dönmek istemi ile yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararının davacı tarafından temyiz yoluyla bozulması istenilmektedir.
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun Geçici 10.maddesinde, “Subaylar, astsubaylar, hakim ve savcılar ve yüksek yargı organları mensupları hariç olmak üzere; mahalli idareler seçiminde aday olan memurlar seçimi kaybetmeleri halinde,Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla ve bu seçime mahsus olarak müktesep hakları ile eski veya eşdeğer bir göreve dönebilirler.” hükmü getirilmiştir.
Dosyada mevcut bilgi ve belgelerden,davalı idarede görev yaparken belediye başkan adaylığı için görevinden ayrılan davacının, seçimi kazanamaması üzerine bir aylık süre içinde görevine dönmek istediği, davalı idarece yukarıda adı geçen Kanunun geçici 10.maddesi uyarınca istemi reddedilmişse de, davacının yönetim kurulu üyeliği süresinin 15.11.2002 tarihi itibariyle 3 yıl süre ile uzatıldığı, bu sürenin 15.11.2005 tarihine kadar geçerli olduğuna göre, yasal süresi içinde eski veya eşdeğer bir göreve dönmek isteminin aksine olumsuz bir durum olmadıkça davalı idarece isteminin reddinde hukuka uygunluk görülmemiştir. Kaldı ki bu süre içinde davacının kamu görevlisi olduğu ve kamusal sıfatını engelleyici bir durumunun da bulunmadığı anlaşıldığından, İdare Mahkemesince verilen kararda hukuka uygunluk görülmemiştir.
Temyiz isteminin kabulü ile idare mahkemesi kararının bozulmasının gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 18.4.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.