Danıştay Kararı 12. Daire 2005/4308 E. 2005/3427 K. 14.10.2005 T.

12. Daire         2005/4308 E.  ,  2005/3427 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/4308
Karar No: 2005/3427

Temyiz İsteminde Bulunan (Taraflar):(Davalı)1- …
Vekili: …
2-(Davacı): …

İsteğin Özeti: Dava , Sosyal Sigortalar Kurumu … Hastanesinde Radyoloji uzmanı olarak görev yapan davacının, günde 8 saat çalıştırılmasına ilişkin işlemin iptali ile fazla çalışma ücretlerinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının Sosyal Sigortalar Kurumu … Hastanesinde radyoloji uzmanı teknisyeni olarak görev yaptığı , günlük çalışma süresinin hizmetin özelliği dikkate alınmaksızın günde 8 saat olarak belirlenmesinin yasal düzenlemelere aykırı olduğu , 657 sayılı Yasanın 178/A maddesi uyarınca da davacıya fazla çalıştığı süreye ilişkin fazla çalışma ücreti ödenmesine yasal olarak imkan bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, fazla çalışma ücreti yönünden ise davanın reddine hükmedilmiştir.
Davalı idare, bugünkü teknik bilgi ve çalışma şartları gözönüne alındığında personelin radyasyondan korunmasının mesai süresinin sınırlandırılması ile değil maruz kalacakları radyasyon miktarının düzeyi ölçülüp ölçüm sonuçlarına göre çalıştırılmalarıyla mümkün olacağını, Davacı ise, fazla çalışma ücretlerinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmediğini ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedirler.

Savunmaların Özeti: Savunmalar verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan taraflar üzerinde bırakılmasına, 14.10.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.