Danıştay Kararı 12. Daire 2005/4274 E. 2007/4531 K. 22.10.2007 T.

12. Daire         2005/4274 E.  ,  2007/4531 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/4274
Karar No: 2007/4531

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İstemin Özeti: … Genel Müdürlüğü emrinde sözleşmeli personel olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Yasanın 37 ve 64. maddelerinden yararlandırılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin … günlü … sayılı işlemin ; davalı idarece sözleşmeli personel hakkında disiplin, göreve bağlılık, öğrenim, hizmet yılı gibi nitelikleri kapsayan değerlendirme formları düzenlendiğinden bu hususların kademe ve derece ilerlemesi ilkeleri ışığında da değerlendirilerek işlem tesisi mümkün olduğu dolayısıyla dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle iptali ile idare tarafından davacının durumu hakkında yeni bir değerlendirme yapılacak olması nedeniyle henüz dava konusu işlem nedeniyle uğranılan maddi bir kayıptan söz edilemeyeceği gerekçesi ile de maddi kayıpların yasal faiziyle birlikte tazmini isteminin reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesi uyarınca davalı idare tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkün olup, davalı idare tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Her ne kadar davalı idare tarafından, davacının aynı taleple yapmış olduğu başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle daha öncede dava açtığı ve bu davanın … İdare Mahkemesinin … günlü, E: …, K: … sayılı kararı ile reddedildiği ileri sürülmüş ise de, davacının son başvurusunu 5.3.2004 tarihinde yaptığı, dolayısıyla daha önceki dönemlere ilişkin yargılama yapılsa dahi her yeni sicil döneminde yeni bir altı yıllık zaman diliminin oluştuğu hususu dikkate alınarak yeniden değerlendirme talebinde bulunabileceği ve yeni bir uyuşmazlık çıkarabileceği anlaşıldığından, davalı idarenin bu iddiası yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E: …, K: … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına, 22.10.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.