Danıştay Kararı 12. Daire 2005/3960 E. 2005/4412 K. 06.12.2005 T.

12. Daire         2005/3960 E.  ,  2005/4412 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/3960
Karar No: 2005/4412

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Davacının … yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı sonrasında özel eğitim öğretmeni olarak yapılan atamasının iptaline ilişkin işlemin iptali yolunda verilmiş olan idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
1379 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43 ncü maddesinde, öğretmenliğin eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olduğuna, öğretmenlik mesleğine hazırlığın genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyonla sağlanacağına işaret edilmiş, 45.maddesinde ise öğretmen adaylarından genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon bakımından aranacak niteliklerin Milli Eğitim Bakanlığınca tesbit olunacağı, öğretmenlerin öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yüksek öğrenim kurumlarından mezun olanlar arasında Milli Eğitim Bakanlığınca seçileceği hükme bağlanmıştır.
Dosyadaki belgelerden, … Üniversitesi, … Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Programı mezunu olan davacının … yılı Kamu Personeli Seçme Sınavında 52.328 puan alarak puanına uygun zihin engelliler sınıf öğretmenliğine tercihleri arasında yer verdiği ve … günlü kararname ile … Milli Eğitim Müdürlüğü emrine zihinli engelliler sınıf öğretmeni olarak atandığı halde … günlü dava konusu işlemle atamasının iptal edildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, davacının mezun olduğu bölümün ana başlığı özel eğitim bölümü olmakla birlikte proğramının görme engelliler öğretmenliği olduğundan, özel bir ihtisas mesleği olan ve özel alan eğitimi gerektiren zihin engelliler sınıf öğretmenliğine atamada 1739 sayılı Yasanın anılan hükümleri ile verilen yetkiye dayanılarak, davalı idarece önceliğin zihinsel engelliler öğretmenliği mezunlarına verilmek istenmesinde ve bu nedenle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle, idare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, … Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Öğretmenliği programı mezunu olan davacının , …Merkez … Zihinsel Engelliler Okulu sınıf öğretmenliğine yapılan atamasının iptal edilmesine ilişkin işlemin iptali ile yoksun kaldığı özlük haklarının atama tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; dosyanın incelenmesinden, … Üniversitesi … Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Programı mezunu olan davacının, … tarih ve … sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki liste uyarınca zihinsel engelliler sınıf öğretmenliğine atanabileceği açık olduğundan, davacının atamasının iptaline ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmedilmiştir.
Davalı idare, davacının yükseköğreniminin zihin engelliler sınıf öğretmenliği için uygun olmadığını, dava konusu işlemde usule ve mevzuata aykırılık bulunmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43’ncü maddesinde, öğretmenliğin eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olduğuna, öğretmenlik mesleğine hazırlığın; genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyonla sağlanacağına işaret edilmiş, 45.maddesinde ise; öğretmen adaylarından, genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon bakımından aranacak niteliklerin, Milli Eğitim Bakanlığınca tespit olunacağı, öğretmenlerin öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından Milli Eğitim Bakanlığınca seçileceği hükme bağlanmıştır.
Dava dosyasının incelenmesinden, … Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Görme Engelliler Öğretmenliği programı mezunu olan davacının, … yılı Kamu Personeli Seçme Sınavında 52.328 puan aldığı, tercihleri arasında zihin engelliler sınıf öğretmenliğine yer verdiği ve … günlü kararname ile … İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine zihin engelliler sınıf öğretmeni olarak atandığı, … günlü dava konusu işlemle de, mezun olduğu yüksek öğretim programının atandığı alana uygun olmadığı gerekçesiyle atamasının iptal edildiği anlaşılmıştır.
… günlü ve … sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı kararında, Zihin Engelliler Sınıf Öğretmenliği için, zihin engelliler sınıf öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği ve özel eğitim bölümü mezunlarından sınav taban puanı 60 ve yukarı olanların, görme engelliler sınıf öğretmenliği alanı için; fakültenin, görme engelliler sınıf öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği ve özel eğitim bölümü mezunlarının atanacağı belirtilmiştir.
Uyuşmazlık konusu olayda, özel bir ihtisas mesleği olan ve özel alan eğitimi gerektiren zihin engelliler sınıf öğretmenliğine atamalarda önceliğin bu alan mezunlarına verilmesinde ve görme engelliler sınıf öğretmenliğinden mezun olan davacının öğrenim şartını taşımadığı nedeniyle 1739 sayılı Yasanın anılan hükümleri ile verilen yetkiye dayanılarak atamasının iptal edilmesi yönünde davalı idarece tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz talebinin kabulü ile … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar gözetilmek suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, kullanılmayan …YTL posta pulu ücretinin isteği halinde davalı idareye iadesine , 6.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.