Danıştay Kararı 12. Daire 2003/1501 E. 2006/2542 K. 21.06.2006 T.

12. Daire         2003/1501 E.  ,  2006/2542 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/1501
Karar No: 2006/2542

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
… Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü emrinde Fon Yönetim Müdürü olarak görev yapan davacının … Bankası Disiplin Yönetmeliğinin 7/a maddesi uyarınca 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; davacıya verilen aylıktan kesme cezası Disiplin Kurulu kararı üzerine Genel Müdür tarafından onaylanmış ise de; … Bankası A.Ş. Disiplin Amirleri ve Disiplin Kurulları Yönetmeliğinin 4. maddesi gereğince aylıktan kesme cezasının disiplin amiri tarafından verileceğinin öngörülmüş olması karşısında aylıktan kesme cezasını vermeye yetkili olmadığı açık bulunan Disiplin Kurulu tarafından verilen disiplin cezasında yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı idare; dava konusu işlemin usule ve hukuka uygun olduğunu ileri sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
… Bankası A.Ş Disiplin Amirleri ve Disiplin Kurulları Yönetmeliğinin 4.maddesinde, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarının disiplin amirleri tarafından, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının da Disiplin Kurulunun kararı alındıktan sonra Yönetim Kurulu veya bu yetkinin devri halinde Genel Müdür tarafından verileceği kurala bağlanmış, anılan Yönetmeliğin 5. maddesinde de; Genel Müdürün, Bankanın bütün personelinin en süt disiplin amiri olduğu hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden; Fon Yönetim Müdürü olarak görev yapan davacı hakkında yapılan soruşturma sonucunda düzenlenen … günlü soruşturma raporunda; … Şubesinden … tarihinde yapılan döviz satış işlemi ile ilgili olarak yapılan incelemede, davacının iki firmaya düşük kurdan döviz sattığının tespit edildiği, bu eylemiyle Fon Yönetim Müdürlüğü Görev ve Yetki Yönetmeliğinin 4.1. maddesinde yer alan “Bankaların günlük TL ve döviz ihtiyaçlarını ve kullanılabilir fazlalarını belirlemek, ihtiyaçları ve fazlaları piyasadaki en iyi koşullarla sağlamak ve değerlendirmek” hükmüne aykırı davrandığından bahisle Disiplin Yönetmeliğinin 7/a maddesi uyarınca “aylıktan kesme” cezası ile cezalandırılmasının teklif edildiği, … günlü Disiplin Kurulu kararıyla adı geçenin Disiplin Yönetmeliğinin 8/t maddesine göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılması, öğrenim durumu nedeniyle yükselebileceği kadronun son kademesinde bulunduğundan brüt aylığının 1/4’ünün kesilmesine karar verildiği, ancak Yönetim Kurulunun … günlü oturumunda Banka zararının oluşumuna ilişkin hesapların Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yeniden yapılması, ardından konunun tekrar Yönetim Kurulunda görüşülmesi yolunda aldığı karara doğrultusunda düzenlenen Ek Rapor ile Teftiş Kurulu Başkanlığının görüşünün Disiplin Kurulunun … günlü toplantısında görüşülmesi sonucunda, davacının Disiplin Yönetmeliğinin 7/a maddesi uyarınca aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması görüşünün aynen benimsenmesine karar verildiği ve bu ceza ile cezalandırılmasının Genel Müdür tarafından uygun bulunduğu anlaşılmıştır.
Yukarıda anılan Yönetmeliğin 4. maddesi uyarınca aylıktan kesme cezasının disiplin amirince verilmesi gerektiği açıktır.
Olayda da; … günlü Disiplin Kurulu kararıyla davacıya aylıktan kesme cezası verilmeyip, bu cezanın verilmesi yolundaki görüşün benimsenmesine karar verilerek dosya aylıktan kesme cezasını vermeye yetkili disiplin amiri olan Genel Müdüre sunulmuş olup, dava konusu cezanın da yetkili disiplin amiri olan Genel Müdür tarafından verilmiş olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu nedenle; uyuşmazlığın esasının incelenerek bir karar verilmesi gerekirken, İdare Mahkemesince dava konusu işlemin yetki yönünden hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen nedenler gözetilmek suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 21.6.2006 tarihinde oybirliğ ile karar verildi.