Danıştay Kararı 12. Daire 2003/1474 E. 2003/3079 K. 24.10.2003 T.

12. Daire         2003/1474 E.  ,  2003/3079 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2003/1474
Karar No: 2003/3079

Kararın Düzeltilmesini İsteyen (Davacı): …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın onanmasına dair Danıştay Onikinci Dairesinin 10.10.2002 günlü, E:2001/700, K:2002/2987 sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle düzeltilmesi istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Davacının hırsızlık suçundan yargılandığı ceza davasının 4616 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi nedeniyle kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmaması karşısında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığından karar düzeltme isteminin kabulüyle davanın reddine dair İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür..

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararının onanmasına dair Danıştay Onikinci Dairesinin 10.10.2002 günlü, E:2001/700, K:2002/2987 sayılı kararının kaldırılması istenilmektedir.
Uyuşmazlık polis memuru olarak görev yapan davacının hırsızlık suçu nedeniyle 657 sayılı Kanunun 48/A-5 ve 98/b maddeleri uyarınca görevine son verilmesine ilişkin işlemden doğmuştur.
Olayda, davacının 1995 Mart ayı içinde işlemiş olduğu hırsızlık suçundan … Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandığı ve sonucu itibariyle … lira ağır para cezası ile cezalandırıldığı, söz konusu kararın temyiz edilmeksizin kesinleştiği, davacının yargılamanın yenilenmesi istemiyle yaptığı itiraz sonucu aynı Mahkemenin … günlü E:…, K:… sayılı kararı ile ilk hükmün onandığı ancak bu kararın … 6. Ceza Dairesince, 4616 sayılı Yasa uyarınca yeniden takdir ve değerlendirmesi yapılarak hüküm kurulması gerektiği gerekçesiyle bozulduğu, bozma kararı üzerine … Asliye Ceza Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile davanın, 4616 sayılı Yasa kapsamında kaldığı anlaşılmakla, kamu davasının kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verildiği ve … Ağır Ceza Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararı ile de hırsızlık suçundan verilen ve ertelenen … liraya ilişkin adli sicil kaydının kayıtlardan çıkartılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
Davacının hırsızlık suçundan yargılandığı davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi, hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmaması ve hırsızlık suçundan kayıtlı olan adli sicil kaydının çıkartılmış olması nedeniyle davacının 657 sayılı Yasanın 48/A-5 maddesinde yorumlanması mümkün bulunmadığından dava konusu işlemde hkuka uyarlık bulunmamaktadır.
Belirtilen nedenlerle temyiz isteminin kabulüyle aksi yöndeki mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava; polis memuru olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Kanunun 48/A-5 ve 98/b maddeleri uyarınca görevine son verilmesine ilişkin 18.6.1999 günlü işlemin iptali ile işlem nedeniyle uğradığı maddi zararların yasal faiziyle birlikte tazmini istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; olayda; polis memuru olan davacıya, … Asliye Ceza Mahkemesinin … gün, E:…, K:… sayılı kararı ile hırsızlık suçundan sonucu itibariyle … lira ağır para cezası verilerek cezanın ertelendiği, sözkonusu kararın temyiz edilmeksizin kesinleştiği, davacı tarafından yargılamanın yenilenmesi isteminin de aynı Mahkemenin … gün, E:…, K:… sayılı kararı ile reddedildiğinin anlaşıldığı, bu durumda, davacının hırsızlık fiilinden dolayı hükümlü olduğu, infaz yönünden cezanın paraya çevrilerek ertelenmiş olmasının suç ve cezayı ortadan kaldırmadığı ve hırsızlık suçundan hükümlü olanların memuriyetinin sona ereceğinin 657 sayılı kanunun 48/A-5 ve 98.maddeleri gereği olduğu, davaya konu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davacının, kararın hukuk ve usule aykırı olduğunu öne sürerek yaptığı temyiz başvurusu Danıştay Onikinci Dairesinin 10.10.2002 günlü, E:2001/700, K:2002/2987 sayılı kararı ile reddedilerek İdare Mahkemesi kararı onanmıştır.
Davacı; mahkumiyet kararının … 6. Ceza Dairesinin … sayılı kararı ile bozulduğunu, bozma kararına uyularak … Asliye Ceza Mahkemesinin … günlü, … sayılı kararıyla davanın kesin hükme bağlanmasının ertelendiğini, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının bulunmadığını öne sürmekte ve Dairemizce verilen kararın kaldırılarak İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.
Karar düzeltme dilekçesinde öne sürülen hususlar 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesinin 1/c fıkrası hükmüne uygun bulunduğundan karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizce verilen 10.10.2002 günlü, E:2001/700, K:2002/2987 sayılı karar kaldırılarak uyuşmazlığın esası yeniden incelendi.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48/A-5 maddesinde; “Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.” Devlet memurluğuna alınacaklarda aranılan şartlar arasında sayılmış, aynı Kanunun 98/b maddesinde ise; “Memurluğa alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi” durumunda memurluğun sona ereceği hükümlerine yer verilmiş bulunmaktadır.
Dava dosyası ile temyiz aşamasında dosyaya sunulan bilgi ve belgelerin incelenmesinden; davacının, 1995 Mart ayı içinde işlemiş olduğu hırsızlık suçundan … Asliye Ceza Mahkemesinde yargılandığı ve anılan Mahkemenin … günlü, E:…, K.… sayılı kararıyla, sonucu itibariyle … lira ağır para cezası ile cezalandırıldığı ve cezanın ertelenmesine karar verildiği, sözkonusu kararın temyiz edilmeksizin kesinleştiği, bu nedenle dava konusu 18.6.1999 tarihli işlemle davacının 657 sayılı Yasanın 48/A-5 ve 98/b maddeleri uyarınca görevine son verildiği, yargılamanın yenilenmesi isteminin de aynı Mahkemenin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile reddedilip evvelki hükmün tasdik edildiği ancak, yargılamanın yenilenmesi isteğinin reddine ilişkin kararın … 6. Ceza Dairesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile 4616 sayılı Yasa uyarınca yeniden takdir ve değerlendirme yapılarak hüküm kurulması gerektiği gerekçesiyle bozulduğu, bozma kararı üzerine … Asliye Ceza Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararı ile davanın, 4616 sayılı Yasa kapsamında kaldığı anlaşılmakla, kamu davasının kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verildiği, ayrıca … Ağır Ceza Mahkemesinin … günlü ve E:…, K:… sayılı kararı ile de hırsızlık suçundan verilen ve ertelenen … liraya ilişkin adli sicil kaydının, kayıtlardan çıkartılmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
Bu durumda, davacının hırsızlık suçundan yargılandığı davanın kesin hükme bağlanmasının ertelenmesi bu suretle hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmaması ve suç kaydının adli sicilden silinmiş olması nedeniyle davanın reddi yolundaki Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davacının temyiz isteminin kabulüyle, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 24.10.2003 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

(X) KARŞI OY
Karar düzeltme isteminin reddi gerektiği görüşü ile aksi yöndeki çoğunluk kararına karşıyız.