Danıştay Kararı 12. Daire 2000/2067 E. 2003/638 K. 19.03.2003 T.

12. Daire         2000/2067 E.  ,  2003/638 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2000/2067
Karar No: 2003/638

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Dava konusu disiplin cezası, yetkili disiplin amirince verilmiş olup, işin esasının inelenerek karar verilmesi gerektiğinden temyize konu kararda hukuki isabet bulunmadığından bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, davacının 1/8 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptaline ve yapılan kesintinin ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; Belediye Zabıta Personel Yönetmeliğinin 75.maddesi uyarınca dava konusu disiplin cezasının, disiplin komisyonu yetkisine de haiz olan Belediye Encümeni tarafından verilmediği, Belediye Başkanınca aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare; davanın süresinde açılmadığını, Belediye Encümeninin disiplin cezası verme yetkisi bulunmadığını öne sürmekte kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
15.7.1969 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Personel Yönetmeliğinin 75.maddesinin (A) fıkrasında; “Disiplin cezaları, Disiplin Komisyonu yetkisini de haiz Belediye Encümenince verilir. Bu cezaların verilmesini gerekli kılan iddia ve isnatlarda soruşturma memurunun belediye başkanı, yardımcısı, şubelerde belediye şube müdürü veya en büyük zabıta amiri tayin eder.” fıkrasında ise; Belediye Başkanları, tekmil zabıta memurlarına uyarma ve kınama cezasını, belediye şube müdürleri şubeleri memurlarına yalnız uyarma cezasını doğrudan doğruya da verebilirler.” hükmüne yer verilmiştir.
14.7.1965 tarihinde kabul edilerek 23.7.1965 tarihli ve 12056 sayılı Resmi Gazete de yayımlanıp yürürlüğe giren 657 sayılı Devle Memurları Kanunun 30.5.1974 tarihli KHK.12/1 1.maddesi ile değiştirilen, 15.5.1975 tarihli ve 1897 sayılı Kanunun 1.maddesi ile aynen kabul edilen kapsamla ilgili 1.maddesi belediye personelini de bu kanun kapsamı içerisine almıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili uygulama düzenlemeleri de tamamlanarak bütün Devlet memurlarına dolayısıyla belediye memurları hakında da uygulamaya konulmuştur.
Bu düzenlemelerden bir tanesi olan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik, 657 sayılı Yasanın 134.maddesine dayanılarak hazırlanmış ve 24.10.1982 tarih ve 17848 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
belediye Encümeni aynı zamanda disiplin kurulu işlevini de yürütmekte iken, sözkonusu yönetmelik ile disiplin kurullarının kuruluşuna ilişkin esasların düzenlediği, 4.maddesinin 5.fıkrasının 2.bendinde; Belediyelerde Belediye Disiplin Kurulunun; Belediye Başkanının veya görevlendireceği yardımcısının başkanlığında, 1580 sayılı Yasanın 88.maddesindeki daire baş amirleri ile, Belediye Encümen Üyelerinin kendi aralarında bir yıl için seçecekleri iki üyeden kurulacağı, hükmüne yer verilmiştir.
Anılan Yönetmeliğin 8.maddesinin 2.fıkrasında ise, Belediye Disiplin Kurulunun görev alanı düzenlenmiş ve buna göre Belediye Disiplin Kurulunun, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile ilgili işleri inceleyip karara bağlayacağı belirtilmiştir.
657 sayılı Yasanın 126.maddesinde ise; uyarma, kınama, aylıktan kesme cezalarının disiplin amirleri tarafından verileceği hükmüne yer verilmiş, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin 18. ve 19. maddesinde de aynı hususlar belirtilmiştir.
Olayda, davalı idarenin Zabıta Müdürlüğünde Zabıta Komiser yardımcısı olarak görev yapan davacının dava konusu disiplin cezasının, bu cezayı vermeye yetkili bulunan ve disiplin amiri olan Zabıta Müdürü tarafından verildiği, açık olup işin esasının incelenerek karar verilmesi gerekirken, disiplin cezasının Belediye Encümeni tarafından verilmediği nedeniyle davanın reddi yolunda İdare Mahkemesince verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle, … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3.fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 19.3.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi.