Danıştay Kararı 12. Daire 1995/9637 E. 1997/2356 K. 22.10.1997 T.

12. Daire         1995/9637 E.  ,  1997/2356 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/9637
Karar No: 1997/2356

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Davacının göreve iade istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali ile 20.7.1987 tarihinden itibaren birikmiş tüm özlük haklarının ödenmesi istemiyle açılan dava sonunda İdare Mahkemesince işlemin iptali ile özlük haklarının kısmen kabulü kısmen reddi yolunda verilen kararın davalı idarece temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Dosyanın incelenmesinden, davacının başkomiser olarak görevli iken işlemiş olduğu suçtan dolayı SYNT Komutanlığı … Askeri Mahkemesince 1 Yıl Ağır hapis ve bir yıl memuriyetten yasaklanması cezası ile tecziyesine karar verildiği ve 657 sayılı Yasanın 48A/5 ve 98/b maddeleri gereğince görevine son verildiği, emekliye sevk talebi üzerine de emekliye ayrıldığı ancak yargılanmanın yenilenmesi istemi üzerine SYNT … Askeri Mahkemesince delil yetersizliğinden beraatine karar verilmesi üzerine göreve iade isteminde bulunduğu anlaşılmaktadır.
657 sayılı Yasanın 93. maddesinde TC Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanların aynı yasanın 92. maddesi uyarınca kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa atanabilecekleri kurala bağlanmıştır.
Söz konusu maddelerin incelenmesinden idareye memuriyete dönmek için başvuranların istemlerinin kabul edilip edilmemesi konusunda ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunması ile başvuranın gerekli niteliklere sahip olması koşuluyla takdir yetkisi tanındığı anlaşılmıştır.
Davacının yeniden göreve dönmek istemi üzerine durumunun davalı idarece açıktan atama koşulları içinde irdelendiği, başkomiserlik rütbesinde münhal kadro ve ihtiyaç da bulunmadığı gerekçesiyle takdir hakkı kullanarak işlem tesis edildiği, anlaşılmakta olup idarenin takdir yetkisini hukuka uygun şekilde kullandığı sonucuna varıldığından dava konusu işlemi iptal eden mahkeme kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, … Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli başkomiser iken hükümlülüğü nedeniyle 657 sayılı Yasa’nın 48/5 ve 98/b maddeleri uyarınca görevine son verilen ve açıktan emekliye sevk edilen davacının, göreve iade talebinin reddine ilişkin işlemin iptali ve meslekten ilişiğinin kesildiği 20.7.1987 tarihinden itibaren tüm özlük haklarının ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; dosyanın incelenmesinden, davacının katil kastı olmaksızın müessir fiil sonucunda adam öldürmek suçundan yargılanarak bir yıl ağır hapis ve bir yıl memuriyetten yasaklama cezasıyla cezalandırılması nedeniyle, 657 sayılı Yasa’nın 48/5 ve 98/b maddeleri uyarınca, 20.7.1987 tarihli onayla memuriyet görevine son verildiğinin, 20.7.1988 tarihli onayla da açıktan emekliye sevk edildiğinin, davacının yargılamanın yenilenmesi talebiyle başvurusu üzerine, … Ordu Komutanlığı Sıkıyönetim … Askeri Mahkemesinin … gün ve …, K:… sayılı kararıyla müsnet suçtan beraatine karar verildiğinin, bu karar üzerine göreve iade talebinde bulunduğunun anlaşıldığı, 657 sayılı Yasa’nın 93. maddesi uyarınca emekliye ayrılan memurların yeniden hizmete alınmaları konusunda boş kadro bulunması ve gerekli nitelikleri taşımaları koşuluyla idareye takdir yetkisinin tanındığı ve bu yetkinin kullanımının yargı denetimine tabi olduğu, olayda davalı idarece 1993/50 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca davacı isteminin yerine getirilemediği savunulmuş ise de, davacının meslekten ilişiğinin kesilmesine neden olan suçtan yargılamanın yenilenmesi sonucunda kendisi ile birlikte beraat eden 2 polis memurunun, bu karar üzerine 1993 yılı Aralık ayında açıktan atamalarının yapıldığı, davacının gerekli nitelikleri taşımadığı ve boş kadro bulunmadığı konusunda bir iddia da öne sürülmediğinden, istemin reddine ilişkin işlemde, mevzuata, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uyarlık görülmediği gerekçesiyle, dava konusu işlemin iptaline ve davacının idareye başvurduğu 29.12.1993 tarihinden itibaren tüm özlük haklarının ödenmesine, bu tarihten önceki süreye ilişkin istemin reddine karar verilmiştir.
Davalı idare, davacının emekliye ayrılması nedeniyle durumunun, ataması yapılan şahıslardan farklı olduğunu, başkomiserlik rütbesinde münhal kadro bulunmadığı gibi, geçmiş hizmetinin olumsuz olduğunu, açıktan atamaların durdurulduğuna ilişkin 1993/50 ve 1995/4 sayılı genelgeler uyarınca atamasının yapılamayacağını ayrıca davacıya başvuru tarihinden itibaren özlük haklarının ödenmesine karar verilmesinde mevzuata uyarlık bulunmadığını öne sürmekte ve idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “emeklilerin yeniden hizmete alınması” başlıklı 93 maddesinde; “T.C Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104. maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar kanunun 92. maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartıyla yeniden memurluğa alınabilirler” hükmü yeralmıştır.
Olayda, idarenin, 20.7.1988 tarihli onayla açıktan emekliye sevk edilen davacının göreve iade istemini açıktan atama koşulları içinde değerlendireceği ve yukarıda sözü edilen yasa hükmü uyarınca, personel ihtiyacı, kadro durumu ve hizmet gereklerini gözönünde tutarak işlem tesis edeceği tabiidir.
Dosyanın incelenmesinden, davalı idarece, davacının göreve iade talebinde bulunduğu dönemde, 1993/50 sayılı Başbakanlık Genelgesi uyarınca açıktan atamaların durdurulduğunun ayrıca başkomiserlik rütbesinde münhal kadro bulunmadığı gibi davacının uzun süre görevinden uzak kaldığının belirtilmesi karşısında, göreve iade talebinin reddine ilişkin işlemde hizmet gerekleri yönünden hukuka aykırılık bulunmadığından, dava konusu işlemin iptali yolundaki İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 22.10.1997 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

(X) KARŞI OY
Usul ve hukuka uygun olan temyiz konusu İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği görüşü ile çoğunluk kararına karşıyım.