Danıştay Kararı 12. Daire 1995/9585 E. 1997/2206 K. 15.10.1997 T.

12. Daire         1995/9585 E.  ,  1997/2206 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/9585
Karar No: 1997/2206

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf: …
Vekili: …

İsteğin Özeti: Dava, … belediyesinde aday memur olan davacının, Belediye Başkanı tarafından görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesi’nin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; Belediye Memur ve Müstahdemleri Tüzüğü’nün 19. Maddesinde “Belediye reisleri tayinleri kendilerine ait memuriyetlere baba, ana, oğul, kardeş, kayınpeder, kayınbirader damat, enişte, yeğen, amca, dayı, teyze, hala, baldız, karı ve koca ve kızları tayin edemezler, belediye reisi ile bu derece karabeti olan memurların reisin bulunduğu belediyede içtimaları caiz değildir. Bu derecedeki akraba bir dairenin aynı şubesinde veya heyette içtima edemez, belediye reisinin intihap ve tayininden evvel nasbedilmiş memurların hakkı mahfuzdur.” hükmünün yeraldığı, dosyanın incelenmesinden davacının, 26.4.1993 tarihinde … Belediyesinde Personel alımı için açılan sınav sonucunda aday memur olarak göreve başladığı dönemde, babasının Belediye Başkanı olarak görev yaptığının anlaşıldığı, yukarıda anılan tüzük hükmü uyarınca, belediye başkanının oğlu olup, gerek sağlık, gerek tahsil durumu itibariyle atama şartlarını da taşımayan davacının görevine son verilmesinde, hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava, reddedilmiştir.
Davacı, Belediye Memur ve Müstahdemleri Tüzüğü’nün 21.10.1994 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlükten kaldırıldığını, Sakatların ve Eski Hükümlülerin Çalıştırılmaları Hakkında Yönetmelik Hükümlerine göre atandığını, hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadan, belediye başkanı tarafından görevine son verildiğini öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Davacının adaylık süresi içinde görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davanın reddine ilişkin mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir. 1580 sayılı Kanunun 83. maddesinin 10. bendinde belediye memurlarının görevlerine son verilmesi ve görevden çekilmiş sayılmaları hakkında Belediye Başkanlığından gelecek teklifi inceleyerek karara bağlamak belediye encümeninin görevleri arasında sayılarak belediyelerde çalışan memurların görevlerine son verilmesi konusunda özel bir hüküm getirilmiştir.
Bir belediye memurunun görevine son verilmesi veya görevden çekilmiş sayılması durumunda bu konudaki Belediye Başkanlığı teklifinin encümen tarafından incelenerek karara bağlanması 83. maddenin 10. bendi hükmü gereği olduğundan, … Belediyesinde aday memur olan davacının belediye Encümeninden karar alınmaksızın Başkanlık onayı ile görevine son verilmesinde bu yönden hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle işlemin iptali gerekirken davanın reddedilmesi yolundaki kararda hukuki isabet bulunmadığından kararın bozulması gerekeceği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 15.10.1997 tarihinde esasta oybirliği, gerekçede oyçokluğu ile karar verildi.

(X) AZLIK OYU
Belediye memurlarının görevine son verilebilmesi için belediye encümeni kararı gerekir ise de olayda davacı asgari öğrenim koşuluna sahip olmadığından idare işlemi oluşturmak açısından bağlı yetki içersindedir.
Bu nedenla davacının görevinin belediye başkanınca sona erdirilmesinde hukuka aykırılık görülmemiştir.
İdare mahkemesi kararının bu gerekçe ile onanması gerekeceği görüşüyle çoğunluk kararına bu yönden karşıyım.