12. Daire 1995/912 E. , 1995/1255 K.
Daire : ONİKİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 1255
Esas Yılı : 1995
Esas No : 912
Karar Tarihi : 29/05/995
ZABIT KATİBİ OLARAK GÖREV YAPMAKTA İKEN İSTİFA EDEREK GÖREVDEN AYRILMIŞ OLAN VE YENİDEN ATANMA İSTEMİ ADALET KOMİSYONUNCA KADRO YOKLUĞU NEDENİYLE REDDEDİLEN DAVACININ, TÜRKİYE’NİN HERHANGİ BİR YERİNDE MÜNHAL BULUNAN BİR KADROYA ATANMA İSTEĞİNİN İNCELENEREK BİR CEVAP VERİLMESİ GEREKİRKEN, CEVAP VERİLMEMEK SURETİYLE REDDİNE DAİR İŞLEMDE İSABET BULUNMADIĞI HK.
Dava, zabıt katipliği görevinden istifaen ayrılan davacının, tekrar atanma isteğinin cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü ve … sayılı kararıyla; 2802 sayılı Kanunun 114. maddesinde, zabıt katiplerinin atanmaları,memuriyete giriş sınavları Adalet Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelik hükümlerine göre ilgili adalet komisyonları tarafından yapılacağı, kazananlar hakkında hazırlanacak atamalara ilişkin evrakın Adalet Bakanlığına gönderileceği, atamaların Bakanlığın onayı ile tekemmül edeceğinin belirtildiği, dosyanın incelenmesinden, 1975 yılında zabıt katipliği görevine başlayan davacının 1981 yılında bu görevinden istifa ederek ayrıldığı, 20.8.1990 tarihinde … Adalet Komisyonuna yaptığı başvurunun boş kadro bulunmaması nedeniyle komisyon kararı ile reddi üzerine 21.12.1990 günlü dilekçe ile Adalet Bakanlığına başvurarak Türkiye’nin herhangi bir yerinde münhal bulunan bir kadroya atanma isteğinde bulunduğu bu isteğinin de cevap verilmemek suretiyle reddedildiğinin anlaşıldığı, bu durumda davacının durumunun incelenerek bir karar verilmesi gerekirken davalı idarece cevap verilmemek suretiyle reddine ilişkin işlemde hukuki isabet görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlem iptal edilmiştir.
Davalı idare, davacının 21.12.1990 günlü dilekçesinin havale görmediği ve kayıtlara girmediğinin sanıldığını, atamada takdir hakkının komisyona ait olduğunu ve davacının komisyona başvurması gerekirken Bakanlığa başvurduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına karar verildi.