Danıştay Kararı 12. Daire 1995/6387 E. 1997/673 K. 24.03.1997 T.

12. Daire         1995/6387 E.  ,  1997/673 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/6387
Karar No: 1997/673

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … ili … ilçesi … Köyünde stajer öğretmen olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Yasanın 56. ve 57.maddeleri uyarınca görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; 657 sayılı Yasanın 56.maddesinde adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herbirinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin ilişkilerinin kesileceği, 57.maddesinde de, adaylardan en geç iki yıl içinde Devlet memuru olabilmeleri için olumlu sicil alamayanların sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkisinin kesileceği hükmünün yer aldığı, dava dosyasının incelenmesinden … ili … ilçesi … Köyünde öğretmenlik yapan davacının, aynı köyde ikamet eden … adlı şahısla ilişkiye girdiği, bu kişinin evinde kaldığı, okulda tenefüslerde beraber olduğu, bazen de sınıfa derslere beraber girdiği, bu nedenle adli yargıda yargılandığı ve ön ödeme yapması sonucu davanın ortadan kalktığı, bu olayın ortaya çıkması nedeniyle eşinden boşandığı, ayrıca … Ağır Ceza Mahkemesinin … sayılı davada derdest bulunan “zina ve şartlı tehdit” suçundan yargılandığı ve davanın derdest olduğu, adaylık süresi içinde olumsuz sicil aldığı, memuriyetle bağdaşmayacak tutum ve davranışlarının tespiti nedeniyle görevine son verildiğinin anlaşıldığı, davacının görevinin hassasiyeti ve aday memuru olması nedeniyle göreve son verilmesinde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, mahkeme kararının eksik incelemeye dayalı olduğu, gerçek ve düzmece bilgi ve belgelerin esas alındığı, iftira atıldığı, … Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın beraatla sonuçlandığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesince verilen kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 24.3.1997 tarihinde gerekçede oyçokluğu, esasta oybirliği ile karar verildi.

(X)AZLIK OYU
Davacının öğretmen olmayan ve okulda görevli bulunmayan başka bir kişiyi sınıfa sokmak suretiyle görevle bağdaşmayan davranışlarda bulunduğu anlaşıldığından idare mahkemesi kararının bu gerekçeyle onanması gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına gerekçe yönünden katılmıyorum.