Danıştay Kararı 12. Daire 1995/3273 E. 1995/2463 K. 13.11.1995 T.

12. Daire         1995/3273 E.  ,  1995/2463 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/3273
Karar No: 1995/2463

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: Dava, 1988 yılında … Bölge İdare Mahkemesi İdari İşler Müdürlüğüne naklen atanmış olan davacının 418 sayılı KHK’nin 4.maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64.maddesine eklenen fıkra gereğince 1 kademe verilmesi yolundaki isteminin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararıyla; 418 sayılı KHK’nin 4.maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64.maddesine eklenen fıkrada, 72.madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atanan devlet memurlarından kalkınmada 1.derecede öncelikli yörelerde bulunanlara (… ve … il’leri dahil) bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle başarılı geçirilen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verileceğinin hükme bağlandığı, bu hükmün atıf yaptığı 72.maddede ise; Kurumlarda yer değiştirme suretiyle atanmaların, hizmetlerin gereklerine, özelliklerine, Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım şartları yönünden benzerlik ve yakınlık gösteren iller gruplandırılarak tespit edilen bölgeler arasında adil ve dengeli bir sistem içinde yapılacağı, yeniden ve yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde atamasının, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76.maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacağı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 64.maddesine 418 sayılı KHK ile eklenen son fıkrasındaki “mecburi olarak sürekli görevle atanan” ifadesi kapsamına, isteği ile eşinin yanına tayin talebinde bulunarak ataması yapılan memurun, dahil edilmesinin mümkün olmadığı, 72.maddeden atamaya tabi olan memurun, eşinin isteği halinde atamasının yapılacağı, memurun istemi olmadan eşinin yanına atanmasının mecburi olarak yapılamayacağının anlaşıldığı, … Vergi Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü iken, subay olan eşinin … atanması üzerine, eş durumu nedeniyle kendi isteğiyle … Bölge İdari İşler Müdürlüğüne ataması yapılan davacının atamasının 657 sayılı yasanın 64.maddesinin son fıkrası kapsamında değerlendirmenin mümkün olmadığı, bu nedenle, davalı idarece davacının 1.derecede öncelikli olan … ilinde 2 yıl süreyle görev yapması nedeniyle bir kademe verilmesi yolundaki isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı; devlet memuru olan eşinin isteğine bakılmaksızın atama ve yer değiştirme yönetmelikleri gereğince zorunlu doğu hizmetini yapmak üzere …’a tayin edildiğini, dolayısıyla kendisinin de 657 sayılı Kanunun 72.maddesi uyarınca eş durumu nedeniyle tayininin yapıldığını, bu nedenle 657 sayılı Kanunun 64.maddesinin son fıkrası kapsamında olduğunu öne sürmekte ve İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından anılan kararın onanması gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan davacı üzerinde bırakılmasına, 13.11.1995 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

-KARŞI OY-
Devlet memuru 657 sayılı Kanun hükümlerine göre atandığı yere gitmek zorunluğunda olup aksi taktirde görevden çekilmiş sayılır. Eşinin görev yaptığı yere atanarak orada görev yapma zorunluğunda olan davacının eşitlik ilkesi gereği 657 sayılı Kanunun 64.maddesine 418 sayılı KHK ile eklenen fıkradan yararlandırılması gerekmektedir.
Bu nedenle davacıya kademe verilmemesine ilişkin işlemin iptali gerektiği görüşüyle çoğunluk kararına bu yönden karşıyım.