Danıştay Kararı 12. Daire 1995/10371 E. 1997/2304 K. 21.10.1997 T.

12. Daire         1995/10371 E.  ,  1997/2304 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 1995/10371
Karar No: 1997/2304

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf: …

İsteğin Özeti: … İdare Mahkemesinin … günlü E:…, K.… sayılı kararının dilekçede yazılı nedenlerle temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Savunmanın Özeti: Temyizi istenen kararın usul ve kanuna uygun olduğu, ileri sürülen nedenlerin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesine uymadığı, bu nedenle istemin reddi gerekeceği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Sağlık Bakanlığınca açılan personel seçme sınavını kazanan ve çekilen kura sonucu … Sosyalleştirme Bölgesi emrine açıktan aday sağlık memuru olarak ataması yapılan davacının 657 sayılı Kanunun 63.maddesine dayanılarak atama onayının iptal edilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle dava açılmış olup, davacının vatani görevin ifası ve terhislerin Bakanlar Kurulu Kararı ile dondurulması nedeniyle atandığı yerde göreve başyamaması, ayrıca bu durumun davacı tarafından idareye bildirilmesi karşısında idare mahkemesince davanın reddi yolunda verilen kararda hukuki isabet bulunmadığı anılan kararın bozulması gerekeceği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: …
Düşüncesi: Davacının … Sosyalleştirme Bölgesi Sağlık Memurluğuna aday memur olarak açıktan yapılan atamasının iptaline ilişkin işlemin iptali isteminden ibarettir.
657 sayılı Yasanın 63 üncü maddesinde bir göreve ilk defa veya yeniden atananların, belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işleminin yetkili makamlarca iptal edileceği hükmüne yer verilmiştir.
Davacının askerde bulunması ve terhisinin ertelenmesi nedeniyle yasada öngörülen sürede göreve başlıyamaması nedeniyle atama işleminin iptal edildiği anlaşılmaktadır.
Askerlik hizmetinin zorunlu bir devlet hizmeti olması nedeniyle, askerlik hizmetini diğer zorlayıcı sebeplerle aynı nitelikte kabul etmek mümkün değildir.
Bu olayda zorlayıcı sebepten ziyade zorunlu bir devlet hizmetinin uzaması söz konusu olduğundan, davacının kazandığı sınavın saklı tutulması ve askerliğin bitiminde atamasının yapılması gerekirken atanmasının iptal edilmesinde hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, Sağlık Bakanlığınca açılan personel seçme sınavına sağlık memurluğu alanında katılarak başarılı olan, çekilen kura üzerine 27.12.1993 tarihli Bakanlık işlemi ile … sosyalleştirme Bölgesi emrine açıktan aday olarak atanan davacının görevine başlamadığı gerekçesiyle atama onayının iptal edilmesine ilişkin 10.8.1994 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
… İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K.… sayılı kararıyla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 63.maddesinde, bir göreve ilk defa veya yeniden atananların, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlayamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işleminin atamaya yetkili amirlerce iptal edileceğinin hükme bağlandığı, Sağlık Bakanlığınca açılan personel alımı sınavında başarılı olan davacının 27.12.1993 günlü atama onayı ile … Sosyalleştirme Bölgesine sağlık memuru olarak atandığı, ancak, askerde bulunması ve terhisinin ertelenmesi nedeniyle yasada öngörülen sürede göreve başlayamadığı için atama işleminin iptal edildiğinin dosya içeriğinden anlaşıldığı, anılan yasa maddesi karşısında yasada öngörülen sürede göreve başlamadığı tartışmasız olan davacı hakkında tesis edilen işlemde mevzuata aykırılık görülmediği gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı vekili, davacının askerde bulunması nedeniyle görevine başlayamadığını, dava konusu işlemin tebliğ sırasında Tebligat Kanunu hükümlerine uyulmadığını öne sürmekte İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 63.maddesinde, “Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62’nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atamaları iptal edilir ve bunlar bir yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.” hükmü yer almaktadır.
Dava dosyasının incelenmesinden, Sağlık Meslek Liseleri Tamamlama Programından 1991-1992 öğretim yılında mezun olan davacının, Sağlık Bakanlığınca açılan personel seçme sınavına katıldığı, sınavda başarılı olması üzerine çekilen kura sonucu 27.12.1993 tarihli Bakanlık işlemi ile … Sosyalleştirme Bölgesi emrine aday sağlık memuru olarak açıktan atandığı, Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne verdiği 14.1.1994 tarihli dilekçesiyle, askerlik görevini yaptığını belirttiği ve terhislerin Bakanlar Kurulu kararı ile durdurulması nedeniyle atamasının terhis oluncaya kadar durdurulmasını istediği, ancak … Valiliğinin 20.7.1994 tarih ve 7029 sayılı yazısında, adı geçenin 657 sayılı Yasanın 62.maddesinde öngörülen süre içinde göreve başlamadığının belirtilmesi üzerine atama onayının iptaline ilişkin 10.8.1994 günlü dava konusu işlem tesis edilerek 19.8.1994 tarih ve 08542 sayılı yazı ile kendisine bildirildiği, 11.9.1994 tarihinde de davacının terhis olduğu anlaşılmıştır.
Anayasanın 72.maddesinde vatan hizmetinin her Türk’ün hakkı ve görevi olduğu belirtilmekle bu hizmetin ödev niteliği vurgulanmıştır.
Her ne kadar davacı vekili dava konusu işlemin tebliği sırasında Tebligat Kanunu hükümlerine uyulmadığını öne sürmekte ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun “Askeri Şahıslara Tebligat” başlıklı 24.maddesinde, “Astsubaylar hariç olmak üzere erata yapılacak tebliğler kıta kumandanı ve müessese amiri gibi en yakın üste yapılır.” hükmü yer almakta ise de, anılan kanun hükmüne uygun olarak tebliğ edilmemiş olan dava konusu işlemin iptali istemiyle dava açma süresi içerisinde bakılan davanın açıldığı dosya içeriğinden anlaşılmıştır.
Olayda, zorunlu bir devlet hizmetinin ifası ve uzaması nedeniyle atandığı yerde göreve başlayamadığını, askerlik görevini yaptığına ilişkin belgeyi eklemek suretiyle 14.1.1994 tarihli dilekçesiyle davalı idareye bildiren davacının, kazandığı sınavın saklı tutulması ve askerlik görevinin bitiminde atandığı göreve başlatılması gerekirken askerlik hizmetinin diğer zorlayıcı sebeplerle aynı nitelikte olduğu kabul edilerek hakkında 657 sayılı Yasanın 63.maddesi hükmü uygulanmak suretiyle atama onayının iptal edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığından İdare Mahkemesince davanın reddi yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Yasa ile değişik 3.fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar gezitilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 21.10.1997 tarihinde oybirliği ile karar verildi.