Danıştay Kararı 11. Daire 2013/1790 E. 2013/6582 K. 13.06.2013 T.

11. Daire         2013/1790 E.  ,  2013/6582 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ON BİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2013/1790
Karar No : 2013/6582

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : Milli Eğitim Bakanlığı
Vekili : …
İstemin Özeti : … İdare Mahkemesince verilen … tarihli, E:…; K:… sayılı ”Bozmaya Uyma Süre Ret” kararının; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde yapılan yargılama sonucunda, yargılama süresinin uzun olmasından doğan şikâyet konusunda, Sözleşme’nin 6. maddesinin 1. fıkrasının ihlal edildiğinin saptanmış olması nedeniyle, yargılamanın yenilenmesi yoluyla yeniden incelenerek davanın esasının kabulüne karar verilmesi istemiyle yapılan başvurunun; yargılamanın yenilenmesi isteminin kabul edilebilmesi için, öncelikle hükmün verilmesi ile ilgili bir aykırılığın İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmenin veya eki protokollerin ihlali suretiyle verildiğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince tespiti gerektiği; ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince verilen ihlal kararı incelendiğinde, ihlalin yargılama süresiyle ilgili olduğunun görüldüğü; bu bağlamda yargılanmanın yenilenmesi istemine konu Mahkeme kararının alınmasına konu maddi ve/veya hukuki vakılarla ilgili olarak verilmiş bir ihlal kararı bulunmadığından, istemin 2577 sayılı Yasa’nın 53/1. maddesinde yazılı sebeplere dayanmadığı gerekçesiyle reddi yolunda … İdare Mahkemesince verilen … tarihli, E:…; K:… sayılı kararın; davacı tarafından temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hâkimi : Emir Dalkıran
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanun’un 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA; temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 13/6/2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.