Danıştay Kararı 11. Daire 2006/7566 E. 2009/1948 K. – T.

11. Daire         2006/7566 E.  ,  2009/1948 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2006/7566
Karar No: 2009/1948

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekili : …
İsteğin Özeti : … Hastanesinde çalışmakta iken … Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen ve 4688 sayılı Kanunun 18. maddesi uyarınca aylıksız izne ayrılan davacı tarafından, aylıksız izinli sayıldığı sürelerin fiili hizmetinden sayılmamasına ve bu sürelerin borçlandırılmamasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada; dosyanın incelenmesinden, davacının aylıksız izinli sayıldığı sürelerin fiili hizmetinden sayılması yolundaki başvurusunun, aylıksız izinli sayıldığı süre içinde emekli kesenek ve karşılıklarını her ay itibariyle yatırması gerekirken süresi içinde yatırmadığından bahisle reddi üzerine bakılan davanın açıldığının anlaşıldığı, olayda 4688 sayılı Kanun kapsamındaki bir sendikanın merkez yönetim kurulu üyeliğine seçilen ve bu nedenle aylıksız izinli sayılacağı açık olan davacının, 5434 sayılı Kanunun Ek 72. maddesinde aylıksız izinli sayıldığı süre içinde, emekli kesenek ve kurum karşılıklarının her ay ödenmesi gerektiği yönünde bir kısıtlama getirilmemiş olduğu, istekleri halinde her ay veya 102. maddede sayılan süreler içinde başvurması halinde dahi söz konusu sürenin emeklilik müktesebinden değerlendirileceğinin belirtilmiş olması karşısında, süresi içinde başvuran davacının Sendika Yönetim Kurulu üyeliği nedeniyle aylıksız izinli sayıldığı sürenin fiili hizmet süresinden sayılması gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline hükmeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının; davalı idare tarafından, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … gün ve E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 24.2.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.