Danıştay Kararı 11. Daire 2005/4332 E. 2007/7927 K. 09.11.2007 T.

11. Daire         2005/4332 E.  ,  2007/7927 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No: 2005/4332
Karar No: 2007/7927

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili: …
Karşı Taraf (Davalı): Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ( T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü )
Vekili: …

İsteğin Özeti: Dava, …Elektrik Dağıtım Müessesesinde görev yapmakta iken bu kuruluşun özelleştirilerek …Elektrik Ticaret A.Ş.’ne devri üzerine 1.9.1990 tarihinde … Elektrik A.Ş.’nde çalışmaya başlayan ve 5434 sayılı Kanunun geçici 192. maddesi uyarınca Sandıkla ilgisi sürdürülen ve işletme devir sözleşmesinin iptal edilmesi üzerine TEDAŞ bünyesinde göreve dönen davacının 15.3.2003 tarihinde emekliye ayrılması üzerine, …Elektrik A.Ş.’nde geçen hizmetlerinin de kazanılmış hak aylığı intibakında değerlendirilerek 1. derecenin 4. kademesi (2200) ek gösterge üzerinden emekli aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenmesi yönündeki talebin reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır. …İdare Mahkemesinin …gün ve E:…, K:…sayılı kararıyla, 5434 sayılı Kanunun geçici 192. maddesinde daha önce geçici 191. madde uyarınca Sandıkla ilgilendirilmiş olan sözleşmelilerin, diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmalarını gerektirecek bir işte çalışmaya başlamaları durumunda istekleri üzerine Sandıkla ilgilerinin süreceğinin ancak, bu suretle geçen sürelerin emeklilik ikramiyesinin hesabında dikkate alınmayacağının hüküm altına alındığı, emekli aylıklarına uygulanan ek göstergenin belirlenmesinde ilgilinin kazanılmış hak aylık derecesinin esas alındığı, 5434 sayılı Kanunun geçici 191. ve 192. maddeleri uyarınca Sandıkla ilgilendirilenlerin hizmet süresinin ise emekliliğe esas hizmette değerlendirilmekle birlikte kazanılmış hak aylık derecesini etkilemediği, bu durumda 1.9.1990 tarihinden itibaren özel sektörde çalışmaya başlayan davacının 5434 sayılı Kanunun geçici 192. maddesi uyarınca Sandıkla ilgi devamı yapılmak suretiyle geçen sürelerinin kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi mümkün olmadığından 1. derecenin 4. kademesi ve (2200) ek gösterge üzerinden emekli aylığı ve emekli ikramiyesi ödenmesi isteminin reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir. Davacı vekili tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği yolundadır.

Danıştay Tetkik Hakimi: …
Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. …. İdare Mahkemesince verilen …gün ve E:…, K:…sayılı karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, gereksiz olarak alınan …- YTL temyiz başvuru harcının istemi halinde davacıya iadesine, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 9.11.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.