Danıştay Kararı 11. Daire 2004/5805 E. 2007/410 K. 19.03.2007 T.

11. Daire         2004/5805 E.  ,  2007/410 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2004/5805
Karar No: 2007/410

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) : Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı
Vekili : …
Karşı Taraf (Davacı) : …
Vekilleri : …
İsteğin Özeti : T.C. Emekli Sandığına tabi olarak geçen 22 yıl 11 ay 3 gün hizmetinden sonra 16.12.1998-31.10.2001 tarihleri arasında Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak çalışan ve 1.4.2002 tarihinde emekliye ayrılarak itibari hizmet süresi ile birlikte toplam 32 yıl 7 ay üzerinden Emekli Sandığı tarafından emekli aylığı bağlanan davacının, Emekli Sandığına tabi olarak geçen hizmetine karşılık emekli ikramiyesi ödenmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali ile emekli ikramiyesinin hakediş tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi istemiyle açılan davada; 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 20. maddesinde, emekli, adi malüllük, vazife malüllüğü aylığı bağlanan vayahut toptan ödeme yapılan; asker, sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için, Ek 4. maddeye göre hesap edilecek aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığının emekli ikramiyesi olarak verileceği, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesinde birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden hangi sosyal güvenlik kurumunca aylık bağlanacağı, 12. maddesinde ise Emekli Sandığına tabi hizmetlerin süresi emekli aylığı almaya yeterli olmadığı için diğer sosyal güvenlik kurumlarına tabi hizmetlerin birleştirilmesi suretiyle Emekli Sandığınca emekli ikramiyesi ödenmesinin esaslarının düzenlendiği, olayda, Emekli Sandığına tabi hizmetleri toplamı Emekli Sandığından emekli aylığı ve ikramiyesi almaya yeterli olan davacıya, 5434 sayılı yasanın Ek 20. maddesi hükmü uyarınca emekli ikramiyesi ödenmesi gerekirken aksi yoldaki işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal ederek, emekli ikramiyesinin Sandığa tabi hizmetleri üzerinden hesaplanarak hak ediş tarihinden itibaren uygulanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine dair … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, davalı idare tarafından, itibari hizmet süresinin emekliye ayrılmak için aranılan süre hesabında dikkate alınamayacağı gibi son kez SSK’na tabi hizmeti bulunan davacıya emekli ikramiyesi ödemesinin de mümkün olmadığı ileri sürülerek, hukuka aykırı bulunan idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Dosyanın incelenmesinden; Emekli sandığına tabi görevden ayrıldığı 15.11.1998 tarihinde, emekli sandığına tabi hizmetleri toplamı, emekli aylığı bağlanmasına ve emekli ikramiyesi ödenmesine yeterli bulunmayan davacı hakkında, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptaline karar veren idare mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, Hava Kuvvetleri Komutanlığı 9. Ana Jet Üssü Komutanlığında Hava … olarak görev yapmakta iken anılan görevinden 15.11.1998 tarihinde istifaen ayrılan ve 16.12.1998-31.10.2001 tarihleri arasında Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi hizmette bulunduktan sonra toplam 32 yıl 7 ay hizmet süresi üzerinden emekli aylığı bağlanan davacıya, emekli ikramiyesi ödenip ödenmeyeceğine ilişkindir.
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 35. maddesinde, “İtibari hizmet müddeti, bu kanun gereğince bağlanacak aylıklar ve yapılacak kesenek iadesi ve toptan ödemelerin hesabında fiili hizmet müddetlerine eklenen müddettir.” kuralı yer almıştır.
Anılan hüküm uyarınca, istekle emekliye ayrılmak için gerekli olan, kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 hizmet yılının hesabı ile emekli ikramiyesinin hesaplanmasında itibari hizmet süresinin dikkate alınmayacağı, ancak keseneklerin iadesinde, toptan ödeme yapılmasında ödenecek paranın ve aylık bağlanmasına hak kazanılması halinde bağlanacak aylığın yüzde miktarının artmasına etki edeceği kural olarak belirlenmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; 19 yıl 1 ay 14 gün fiili hizmeti ve 3 yıl 9 ay 19 gün fiili hizmet süresi zammı ile birlikte toplam 22 yıl 11 ay 3 gün emekliliğe esas Emekli Sandığına tabi hizmeti bulunmakta iken 15.11.1998 tarihinde istifaen ayrılarak, SSK’na tabi bir görevde çalışmakta iken 26.11.2001 tarihi itibariyle 2829 sayılı yasa uyarınca hizmet birleştirmesi ile birlikte emekliye ayrılma talebinde bulunan davacının, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen Ek Geçici 205. maddesinin (a) fıkrası uyarınca 7.3.2002 tarihi itibariyle emekliliğe hak kazanabileceğinin anlaşılması ve son yedi yıllık hizmet süresinin yarısından fazlasının Emekli sandığına tabi olarak geçmesi nedeniyle 1.4.2002 tarihi itibariyle fiili hizmet süresi ve itibari hizmet müddeti de dahil olmak üzere 32 yıl 6 ay 188 gün hizmetine karşılık 2. derece 1. kademe (+3000) ek gösterge üzerinden 1.4.2002 tarihinden itibaren emekli aylığı bağlandığı, bilahare 26.4.2002 tarihli dilekçesi ile sandığa tabi olarak geçen hizmetleri karşılığında emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddi üzerine temyize konu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Emekli Sandığına tabi görevden ayrıldığı 15.11.1998 tarihinde, davacının, fiili hizmet süresi zammı ile birlikte toplam 22 yıl 11 ay 3 gün emekliliğe esas hizmeti ve 6 yıl 9 ay da itibari hizmet süresi bulunmakta olup, itibari hizmet süresinin 5434 sayılı Kanunun 35. maddesi hükmü uyarınca aylık bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenmesi için gerekli hizmet süresinin hesabında dikkate alınamayacağı açıktır.
Bu durumda, Emekli sandığına tabi görevden ayrıldığı 15.11.1998 tarihinde, emekli sandığına tabi hizmetleri toplamı, emekli aylığı bağlanmasına ve emekli ikramiyesi ödenmesine yeterli bulunmayan ve 2829 sayılı yasa uyarınca hizmet birleştirmesi ile birlikte emekliye ayrılma talebinde bulunan davacı hakkında, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmekte olup, itibari hizmet süresini, emekliliğe esas hizmet süresinin tespitinde değerlendirerek, emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin iptaline karar veren idare mahkemesi kararında mevzuata uyarlık bulunmamıştır.
Açıklanan nedenlerle; davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, gereksiz alınan …-YTL temyiz başvuru harcının istemi halinde davalı idareye iadesine, 22.1.2007 gününde oybirliği ile karar verildi.