Danıştay Kararı 11. Daire 2003/771 E. 2005/5370 K. 15.11.2005 T.

11. Daire         2003/771 E.  ,  2005/5370 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/771
Karar No : 2005/5370

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Karşı Taraf (Davalı) : T.C. Başbakanlık – ANKARA
İstemin Özeti : Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığında, Devlet Personel Uzman Yardımcısı olarak görev yapmakta iken, Devlet Personel Uzmanlığı yeterlik yazılı ve sözlü sınavlarından geçer not almasına karşın, yönetmeliğin 26. ve 32. maddeleri uyarınca başarısız sayılarak memurluğa atanmasına ilişkin işleme karşı açılan davanın lehine sonuçlanması üzerine davacıya yargı kararı üzerine verilmesi gereken parasal ve özlük hakları içerisinde teşvik ikramiyesinin de yer aldığı ileri sürülerek teşvik ikramiyesi ödenmemesi işlemine karşı açtığı davayı; teşvik ikramiyesinin Devlet Personel Uzmanlarına rutin ve koşulsuz ödenen bir mali hak olmadığı, gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptığının performans değerlendirme cetveli ile tespiti halinde bu ikramiyenin ödenebileceği, olayda davacının anılan dönemde uzman olarak görev yapmadığı, ve davanın hizmet kusurundan kaynaklanan tazminat davası şeklinde açılmadığı işlemin mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle reddeden … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, davacı tarafından, yargı kararı üzerine uzmanlık görevine başlatıldığı için hakkında performans değerlendirme cetveli düzenlenmesinin zorunlu olduğu ve teşvik ikramiyesi ödenmemesinin mevzuata aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü ve E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 15.11.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.