Danıştay Kararı 11. Daire 2003/3529 E. 2004/1554 K. 31.03.2004 T.

11. Daire         2003/3529 E.  ,  2004/1554 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2003/3529
Karar No : 2004/1554

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü-ANKARA
Vekili : …

İsteğin Özeti : Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken yaş haddinden emekliye ayrılan davacı tarafından, Türk vatandaşlığına geçmeden önce Bulgaristan’da öğretmen olarak geçen hizmet süresinin emeklilik intibakında değerlendirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, … İdare Mahkemesince; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36., Ek Geçici 2. ve 59. maddeleri uyarınca incelenen olayda, davacının Bulgaristan’da Bulgaristan vatandaşı olarak geçen hizmet sürelerinin emeklilik intibakında dikkate alınmamasında hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen … gün ve E:…, K:… sayılı kararın, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : 657 sayılı Yasanın Ek geçici 59. maddesinin atıfta bulunduğu aynı Yasanın Ek geçici 2. maddesinin; yabancı memleketlerde öğretmen olarak Türk kültürüne hizmet edenlerden Türk vatandaşlığına geçmiş ve Devlet memuru olmuş olanların, yurt dışında öğretmenlikte geçen hizmetlerinin intibaklarında değerlendirileceği yolundaki C/1 bendi hükmü karşısında, Türk vatandaşlığına geçen davacının, Bulgaristan vatandaşı olarak öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin emeklilik intibakında değerlendirilmemesine ilişkin işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararında hukuka uyarlık bulunmadığından temyize konu kararın bozulması gerektiği düşünülmüştür.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nedenlerin bulunması gerekmektedir.
Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, istemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek Geçici 59. maddesinde, bu kanuna tabi kurumlarda halen sürekli işçi statüsü veya sözleşmeli statüde çalışmakta olan Ahıska Türkleri ve Bulgaristan’dan zorunlu göçe tabi tutulan soydaşlardan, Türk vatandaşlığına geçmiş olanlardan yazılı olarak başvuranların, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri tavanı aşmamak kaydıyla, bu kanunun Ek geçici 1, 2 ve 3 üncü maddeleri hükümlerine göre, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri de dikkate alınmak suretiyle tespit olunacak derece ve kademeleri üzerinden sınav şartı aranmaksızın boş memur kadrolarına intibak ettirilebileceği, aynı yasanın Ek geçici 2. maddesinin C/k bendinde de, yabancı memleketlerde öğretmen olarak Türk kültürüne hizmet edenlerden Türk vatandaşlığına geçmiş ve Devlet memuru olmuş olanların, yurt dışında öğretmenlikte geçen hizmetlerinin, 12 yılı geçmemek üzere 2/3’ünün intibaklarında değerlendirileceği hükme bağlanmıştır.
Yukarıda yer verilen yasa hükümlerinin birlikte incelenmesinden, Bulgaristan’da zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle Türkiye’ye gelen ve sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışmakta olan soydaşlardan, Türk vatandaşlığına geçmiş olup, istekleri üzerine Devlet memurluğuna atananların, Bulgaristan’da öğretmen olarak geçen hizmetlerinin belirli bir kısmının intibaklarında değerlendirileceği anlaşılmaktadır.
Dosyanın incelemesinden, davacının Bulgaristan’da öğretmen olarak görev yapmakta iken, zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kaldığı, bir süre … ili … ilçesinde sözleşmeli statüde öğretmen olarak çalıştığı, daha sonra … ilçesi … Köyü İlköğretim Okuluna atanarak memuriyet kadrosunda öğretmen olarak görev yaptığı, 15.5.2001 tarihi itibariyle yaş haddinden ve 8. derecenin 1. kademesi üzerinden emekliye ayrıldığı, Bulgaristan’da öğretmen olarak geçen hizmet süresinin emeklilik intibakında değerlendirilmemesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, Türk soydaşı olan ve Bulgaristan’da öğretmen olarak görev yapmakta iken zorunlu göç kapsamında Türkiye’ye gelip Türk vatandaşlığına geçen ve 657 sayılı Yasaya tabi öğretmen kadrosundan emekliye ayrılan davacının, Bulgaristan’da öğretmen olarak geçen hizmet sürelerinin yukarıda yer verilen yasa hükümleri karşısında emeklilik intibakında değerlendirilmemesine ilişkin işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulüyle … İdare Mahkemesinin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına 31.3.2004 tarihinde esastan oybirliği gerekçe yönünden oyçokluğu ile karar verildi.

GEREKÇEDE KARŞI OY (X) : Öğretmen olarak görev yapmakta iken emekliye ayrılan davacının, Türk vatandaşlığına geçmeden önce Bulgaristan’da öğretmenlikte geçen hizmet sürelerinin emeklilik intibakında değerlendirilmemesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davanın reddi yolundaki idare mahkemesi kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Kanunun Ek geçici 2. maddesinin, yabancı memleketlerde öğretmen olarak Türk kültürüne hizmet edenlerden Türk vatandaşlığına geçmiş ve Devlet memuru olmuş olanların, yurt dışında öğretmenlikte geçen hizmetlerinin intibaklarında değerlendirileceği yolundaki C/k bendi hükmü uyarınca, davacının Bulgaristan’da öğretmenlikte geçen hizmetlerinin, emeklilik intibakında değerlendirilebilmesi için, anılan ülkedeki hizmetlerinin, Türk kültürüne hizmet şeklinde geçmiş olması gerekmektedir.
Bu itibarla idare mahkemesince, davacının, Bulgaristan’da geçen hizmetlerin niteliğinin, diğer bir ifadeyle hangi okullarda ve branşlarda geçtiği araştırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerektiğinden temyize konu kararın bu gerekçe ile bozulması oyu ile karara gerekçe yönünden katılmıyorum.