Danıştay Kararı 11. Daire 2002/4376 E. 2005/642 K. 15.02.2005 T.

11. Daire         2002/4376 E.  ,  2005/642 K.
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONBİRİNCİ DAİRE
Esas No : 2002/4376
Karar No : 2005/642

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : İçişleri Bakanlığı-ANKARA
İsteğin Özeti : Davacının, … İş Merkezinde kiracısı olduğu 14-15 nolu bağımsız bölümlere Afet Bölge Koordinatörlüğü tarafından hukuka aykırı olarak el konulduğundan bahisle uğranılan zararın tazminine karar verilmesi istemiyle açılan davada, … İdare Mahkemesi … gün, E:…, K:… sayılı kararıyla, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3. maddesine göre İdare Mahkemelerinde bu maddede belirtilen şekilde düzenlenecek bir dilekçeyle dava açılabileceği, 9. maddesinde ise, çözümlenmesi idare mahkemesinin görevine girdiği halde adli ve askeri yargı yerlerine açılan davaların görev noktasından reddi halinde ilgililerin yasada öngörülen sürelere uyulmak suretiyle ve kararın kesinleşmesini izleyen günden itibaren 30 gün içinde idare mahkemesinde dava açabileceklerinin öngörüldüğü, ayrıca henüz idari dava açmak için öngörülen süre dolmamış ise 30 günlük süre geçirilse dahi, davanın bu süre içinde açılabileceğinin belirtildiği, anılan hükümlerle, görevsizlik kararının varlığı halinde, idare mahkemesine hitaben ve usulüne uygun şekilde düzenlenecek dilekçe ile dava açılması gerektiği, olayda, … Asliye Hukuk Mahkemesinin … gün, E:…, K:… sayılı görevsizlik kararı uyarınca davacı vekili tarafından dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesi istemiyle anılan mahkemeye verilen 7.12.2001 günlü dilekçe üzerine dosyanın Mahkemelerine gönderildiği anlaşılmış olup, bu durumda, mahkemelerine açılmış bir dava bulunmadığından, dosya esas kaydı kapatılarak dosyanın … Asliye Hukuk Mahkemesine geri gönderilmesine karar vermiştir. Davacı tarafından, mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı : …
Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onbirinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 15.2.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.